-6.4 C
Randers
tirsdag, november 28, 2023

14 års fængsel for håndtering af narkotikaorganisations kontanter

En omfattende aktion på baggrund af internationalt politisamarbejde førte sidste år til, at National enhed for Særlig Kriminalitet kunne optrevle et netværk bag indsmugling af store mængder hård narkotika og hash. En person, der varetog narkotikaorganisationens millioner af kroner i kontanter, har nu fået en lang fængselsstraf.

En 27-årig har som den femte ud af de ti mænd, der den 6. april 2022 blev varetægtsfængslet i forbindelse med en stor, koordineret politiaktion dagen forinden, fået afgjort sin sag.

Det er sket ved Retten i Randers, hvor National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fået den 27-årige idømt fængsel i 14 år for sin rolle i en narkotikaorganisation, der har stået bag indsmugling af 157 kilo kokain og 3,4 tons hash.

Den nu dømte mand tilstod over for en dommer, at han i en periode fra efteråret 2019 til foråret 2022 modtog, vekslede og transporterede mindst 53 millioner kroner i kontanter samt et større beløb i udenlandsk valuta som led i narkotikaorganisationens virke.

Narkotikaorganisationen var anført af en 33-årig mand, der i februar blev idømt 17 års fængsel for at være den centrale person bag indsmuglingen af de store mængder narkotika. Dommen sprængte den sædvanlige strafferamme på 16 år for denne type forbrydelse.

Sagen begyndte, da NSK med assistance fra Fyns Politi, Sydøstjyllands Politi, Østjyllands Politi, spansk politi og Skattestyrelsen slog til i en omfattende aktion mod indsmugling af store mængder hård narkotika og hash. Under aktionen den 5. april 2022, hvor 20 adresser blev ransaget, beslaglagde politiet omkring ét ton hash samt en mindre mængde hård narkotika, ligesom der blev beslaglagt værdier svarende til omkring seks millioner kroner.

Specialanklager ved NSK, Lise Hebsgaard, siger:

»Det har krævet et omfattende politiarbejde at efterforske og klarlægge denne sag. Retten har fundet det bevist, at den dømte har haft en vigtig og central rolle i håndteringen af millioner af kroner i kontanter, idet han har indsamlet penge fra kunder, vekslet penge og afleveret penge til organisationens leverandører i ind- og udland. Der er tale om en alvorlig sag, og jeg er derfor meget tilfreds med, at der er udmålt en lang fængselsstraf.«

Retten konfiskerede som følge af dommen 900.000 kroner samt pengetællere og en vakuumpakker brugt til kontanter.

Den 27-årige blev af Retten i Randers udvist af Danmark for bestandigt.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid.

Billede kan benyttes til redaktionel brug.

FAKTA OM NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.100 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.
 
NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger. 
 
NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.
 
De komplekse kriminalitetsområder, hvor NSK ofte vil have ansvar for sagerne, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.

Relaterede artikler

Nyeste artikler