7.4 C
Randers
onsdag, januar 15, 2025

Foredrag: ”Storfyrstinden” Jutta Graae og dansk modstandsbevægelse

Tirsdag den 21. januar inviterer Historisk Samfund i Randers til foredrag med Trine Engholm Michelsen om Jutta Graae og modstandsbevægelsen.

Jutta Graae med dæknavnet Storfyrstinden var under Besættelsestiden en af Englands vigtigste kontakter i Danmark. Hun var bankassistent om dagen og hemmelig agent om.

Med dæknavnet Storfyrstinden, var hun en af Englands vigtigste kontakter i Danmark under besættelsen og en nøgleperson bag Danmarks befrielse. Alligevel er hun relativt ukendt. Hun arbejdede altid diskret og slettede sine spor.

Hun blev født i Hillerød i 1906, er forholdsvis ukendt i Danmarks modstands- og efterretningshistorie. For hun overholdt nøje sin tavshedspligt: »Hun vidste det meste, men tav med det hele,« sagde man. Men Jutta Graae var en uhyre vigtig modstandskvinde i Danmark og hos de allierede. I den hemmelige spionverden havde hun tre dæknavne: i Danmark var hun Storfyrstinden, i England Haddock og i Sverige Den Röda Neljikan. Hvordan lykkedes hun som aktivist i modstandskampen? Hvor og hvordan spillede hun en rolle og ændrede historiens gang? Hvad drev hende? Hvad følte hun?

Det er nogle af de spørgsmål, som Trine Engholm Michelsen vil svare på.

Den nyligt sendte TV-serie er med andre ord bidrag til fortællingen om både kvinder i Modstandsbevægelsen og om kvinder i Danmarkshistorien.

Selv udgav Jutta Graae bogen ”Værnepligt” i 1995 og hun giftede sig i 1960 med en anden af besættelsestidens helte nemlig med Flemming Juncker til Overgård Gods, der som bekendt, ud over sin store indsats i modstandsbevægelsen, var landskendt for sine mange afvandingsprojekter, og landbrugsforbedringer af godsets jorde ned mod Mariager Fjord.

Trine Engholm faldt over et billede på et tidspunkt for en del år siden og undrede sig over den særdeles ulige fordeling af kønnene i dette billede. Hun blev derfor inspireret til at forske i de begivenheder, der førte dertil. Det var en meget vanskelig sag at grave sig ned i de oplysninger, der kunne tilvejebringes, fordi kun ganske få personer og sparsomme arkivalier kunne støtte hende i arbejdet. Ikke desto mindre er der kommet en omfattende bog ud af det, men denne aftens spørgere blev også klar over, at mange løse ender i denne historie stadig hænger frit og uden forventninger om en afslutning.

Med bogen ”Storfyrstinden” har Trine Engholm Michelsen gjort et stort opklaringsarbejde, der har krævet rejser til engelske og svenske arkiver, samtaler med et meget stort antal slægtninge og fagfolk. Bogen er et nyt bidrag om kvindelige helte i Danmarkshistorien. Trine Engholm Michelsen er forfatter, forsker og ph.d. i international politik og har en master i politisk filosofi.

Tirsdagens foredrag i Helligåndshuset tager afsæt i Trine Engholm Michelsens bog om Jutta Graae. Man sagde, om Jutta Graae, at hun vidste det meste men tav med det hele. For hun overholdt sin tavshedspligt meget nøje og bl.a. derfor forblev hun i gennem årerne ret ukendt i Danmark. Men blandt de Allierede var hun kendt og hun havde hele tre dæknavne. I Danmark var hun kendt under dæknavnet Storfyrstinden, i England som Haddock og i Sverige som Den Røda Neljika.

Trine Engholm Michelsen fortælling om Besættelsestidens 6 år set i Storfyrstindens alias Jutta Graaes perspektiv. Hvad drev hende? Hvad følte hun? Hvor og hvordan spillede hun en rolle? Hvordan ændrede hun historiens gang? Hvordan lykkedes hun?

Jutta Graae, født i Hillerød i 1906 og død i Havndal i 1997, blev Member of the Order of the British Order of the Brithsh Empire i 1947, fik Kong Christian X`s Erindringsmedalje for Deltagelse i Krigen 1940 -45 og modtog Ebbe Munch-Prisen i 1991.

Selv udgav Jutta Graae bogen ”Værnepligt” i 1995 og hun giftede sig i 1960 med en anden af besættelsestidens helte nemlig med Flemming Juncker til Overgård Gods, der som bekendt, ud over sin store indsats i modstandsbevægelsen, var landskendt for sine mange afvandingsprojekter og landbrugsforbedringer af godsets jorde ned mod Mariager Fjord.

Hun ligger begravet på Udbyneder Kirkegård.

Jutta Regitse Juncker (født Graae)
Foredraget finder sted tirsdag den 21. januar, klokken 19.00 – 21.00 i Helligåndshuset

Alle er velkomne!  

Gratis for medlemmer, og 50 kroner for ikke-medlemmer.

Der er som altid kaffe mm. i pausen.  

Relaterede artikler

Nyeste artikler