15.1 C
Randers
søndag, november 24, 2024

Debat: FGU får østjyske unge godt videre

Læserbrev af Morten Jakobsen, formand FGU Østjylland og Malte Larsen, MF, S

Over 72 % af eleverne på FGU Østjylland, som har afdelinger i Randers, Favrskov og på Djursland kommer videre i job eller uddannelse efter endt forløb. Ifølge en analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening netop har udarbejdet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, har FGU en positiv indvirkning på eleverne, hvor mange påbegynder uddannelse eller starter arbejde efter et FGU-forløb.

FGU (forberedende grunduddannelse) er netop skabt til de unge under 25 år, som hverken har en uddannelse eller har fundet fodfæste på arbejdsmarkedet. Og dem er der desværre mange af. På landsplan står knap 42.000 uden for fællesskabet, og i Randers Kommune var mere end 900 unge mellem 15 og 25 år uden job eller uddannelse i 2021. Det er alvorligt. Virksomhederne mangler hænder, og der er brug for alle. Og nok så vigtigt har det stor betydning for den enkelte unge at have noget at stå op til om morgenen.

Vi ved, at der kan være en række årsager til, at unge bliver hægtet af. Der kan være tale om psykiske lidelser, fysiske lidelser og personlige, faglige og sociale udfordringer, som gør, at man ikke tager den lige vej gennem uddannelsessystemet. Det vigtigste i den situation er, at man møder den unge og får sat gang i et forløb, som både giver de rette faglige kompetencer, en følelse af selvværd og motivation til at komme videre.

Det er netop formålet med FGU’en. Dem, der arbejder med de unge i dagligdagen, kan se, at det virker. Nu har vi det også sort på hvidt. Vi håber, at endnu flere får øjnene op for mulighederne ved at tage en FGU, og derfor er det også glædeligt, at regeringen i sit netop fremlagte finanslovsforslag lægger op til at tilføre FGU’erne over 100 millioner årligt de kommende år.

Alle unge kan noget, og alle er gode til noget. FGU’erne hjælper de unge med at finde deres vej i livet.

Relaterede artikler

Nyeste artikler