6.3 C
Randers
søndag, december 29, 2024

De mislykkede guder

Hvad skal der til for at en mislykket gud kan blive et helt almindeligt vellykket menneske?

Det spørgsmål bliver besvaret torsdag d. 13. april kl. 19, når der er sogneaften med gratis foredrag i Dronningborg-Gimming Sognegård med forfatter og salmedigter Iben Krogsdal.

Hvorfor er det så svært at være menneske i dag? Samtidig med at vi bliver ældre, lever rigere og mere privilegerede end nogen sinde før, lider stadig flere af os af uro og ensomhed og angst.

I sit foredrag vil Iben Krogsdal med afsæt i sine salmer give en modfortælling til tidens tre helt store lidelser: ensomhed, selv-forgudelse og hyper-ansvaret. Vi tror, at vi er vores egne Guder.

Hvad sker der, når mange af os lever som en slags mislykkede Guder? Hvor stort er et menneske egentlig? Og hvad skal der til for at en mislykket Gud kan blive et helt almindeligt vellykket menneske?

Iben Krogsdal er bosiddende i landsbyen Hjortshøj ved Aarhus, født i Salling og vokset op på Mors. Oprindeligt blev hun uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi, og siden blev hun ph.d. i religionsvidenskab fra Aarhus Universitet. I 2000 debuterede hun som forfatter med novellesamlingen ”Træfpunkter”, og i 2010 debuterede hun som salmedigter. Hun har siden skrevet flere skønlitterære bøger, herunder novellesamlinger, salmer og salmedigtsamlinger.

I en årrække frem til 2011 var hun, sideløbende med sit forfatterskab, ansat som forsker på Aarhus Universitet. Her forskede hun i moderne danskeres tro og livsopfattelser og har i den forbindelse skrevet en række artikler og to bøger.

Gennem de seneste år har hun især skrevet salmedigte, noveller, koncertfortællinger og korværker. Hun holder ofte foredrag ud fra sine bøger, ligesom mange af hendes sange findes i de store salmebogstillæg og i Højskolesangbogen.

På tre numre af bandet Hugorms seneste album ”Tro, hug og kærlighed” har Simon Kvamm brugt salmedigte fra Iben Krogsdals bog ”Tre”. Simon Kvamm har klippet i, rykket rundt på og sammensat på nye måder. Teksterne er sat i musik på “Forbryder”, “Er du der?” og albummets sidste nummer “Vi ses”. Det er sange om tro og tvivl og den menneskelige eksistens. Fra nu af kan man til Hugorm-koncerter headbange til mørke syndsbekendelser i lyset af noget større.

Iben Krogsdal har desuden gennem årene fået legater fra bl.a. Statens Kunstfond samt modtaget to priser for sit forfatterskab.

Undervejs i foredraget i Dronningborg-Gimming sognegård d. 13. april bliver der tid til fællessange om livet som en rejse gennem magt og afmagt, glæde og sorg.

Relaterede artikler

Nyeste artikler