4.1 C
Randers
søndag, december 22, 2024

Færre børn vokser op i længerevarende fattigdom

Antallet af børn, der har levet under fattigdomsgrænsen i mindst tre år, er faldet med cirka 4.500 de seneste to år, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Derudover er flere fattige børnefamilier rykket tættere på fattigdomsgrænsen.

18.280 børn havde i 2021 levet i relativ fattigdom tre år i træk.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af de nyeste data fra Danmarks Statistik.

Antallet af børn i vedvarende fattigdom har dermed ikke været lavere siden 2018, hvor cirka 18.000 børn havde levet i relativ fattigdom i tre år i træk. Antallet toppede i 2019 med 22.860 børn.

»Vi ved, at blot et enkelt år i relativ fattigdom som barn kan have negative konsekvenser ind i voksenlivet. Det kan have en effekt på den enkeltes uddannelseslængde og give en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor er det særlig positivt, at den vedvarende fattigdom har været på tilbagetog de seneste to år,« siger senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Sune Caspersen.

Opgørelsens metode er den samme som den tidligere officielle fattigdomsgrænse, der blev afskaffet i 2015. Den officielle fattigdomsgrænse definerede økonomisk fattige voksne og børn som personer, der tre år i træk havde været under fattigdomsgrænsen.

Man er under fattigdomsgrænsen, hvis man i løbet af et år har en indkomst, som er under halvdelen af medianindkomsten, og samtidig ikke har en formue i starten af året på mere end halvdelen af medianindkomsten.

Børnefattigdommen stikker mindre dybt

Analysen undersøger også graden af fattigdom blandt de relativt fattige børnefamilier, uanset antallet af år i fattigdom i træk, ved at se på afstanden op til fattigdomsgrænsen for den enkelte familie.

Afstanden til fattigdomsgrænsen måles ved det såkaldte poverty gap, der angiver den procentvise afstand i den disponible indkomst fra fattigdomsgrænsen.

Analysen viser, at den gennemsnitlige afstand til fattigdomsgrænsen er reduceret de seneste seks år.

I 2015 var den gennemsnitlige afstand for fattigdomsramte børnefamilier til fattigdomsgrænsen 23,6 procent af den disponible indkomst. Tallet faldt til 20,1 procent i 2021.

»Siden 2019 er antallet af børn, der lever under fattigdomsgrænsen faldet, men vi ser også, at afstanden til fattigdomsgrænsen for mange fattige familier er blevet reduceret de seneste år,« siger Sune Caspersen

»Når afstanden op til fattigdomsgrænsen er blevet mindre, betyder det, at levevilkårene for familierne er kommet tættere på den typiske families tilværelse,« siger Sune Caspersen.

Analysens hovedkonklusioner

● Det er ikke kun antallet af relativt fattige børn, der er faldende. Afstanden op til fattigdomsgrænsen for de fattigdomsramte børnefamilier er reduceret. I 2015 var den gennemsnitlige afstand til fattigdomsgrænsen 23,6 procent af den disponible indkomst. I 2021 var den gennemsnitlige afstand faldet til 20,1 procent.

● Den vedvarende børnefattigdom, der måles som mindst tre år under fattigdomsgrænsen i træk, steg kraftigt frem til 2019, men har nu været faldende i to år. Vedvarende børnefattigdom er dermed også på tilbagetog.

● For halvdelen af børnene, der forlader den etårige fattigdomsgruppe, er det ikke forbundet med en stor økonomisk fremgang. De rykker nemlig kun lige over fattigdomsgrænsen.

Læs analysen her

Relaterede artikler

Nyeste artikler