6.3 C
Randers
fredag, december 27, 2024

I morgen klokken 12.00 hyler alle 1078 varslingssirener i hele landet.

Varslingssirenernes funktion er at advare befolkningen om krig, større ulykker, katastrofer eller terrorisme

Som noget nyt hyler din mobiltelefon sammen med sirenerne

Afprøvningen foregår med et alarmsignal hvor varslingssirenens tone stiger hurtigt og falder langsomt.

Signalet varer i 45 sekunder, og det betyder, at man skal gå inden døre. Vinduer og døre skal lukkes og ventilationsanlæg skal slukkes.

Herefter skal der lyttes til Danmarks Radio eller TV2. Her vil man få at vide, hvad der sker, og hvordan man yderligere skal forholde sig.

Når faren er ovre udsender varslingssystemet en lang tone, som varer 45 sekunder. Det betyder, at man nu kan forlade den indendørs beskyttelse.

Politiet beder om, at man ikke ringer 112 for at få information. De unødvendige opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen.

Nyt mobilbaseret varslingssystem testes for første gang

Når landets sirener lyder kl. 12, så bliver de for første gang suppleret af en besked på alle tændte mobiltelefoner. Det nye mobilbaserede varslingssystem, der har fået navnet S!RENEN, er nemlig blevet sat i drift, og dermed kan varslinger fremover bringes direkte på telefonerne.

Test-advarslen udsendes med lyd. Det sker ikke som sms eller via en app, men ved hjælp af en særlig funktion, der er indbygget i operativsystemet på alle nyere mobiltelefoner.

Sådan vil beskeden se ud

Beskeden, der vises på telefonerne, vil have denne ordlyd:

TEST – S!RENEN – TEST

Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet tester lige nu S!RENEN, Danmarks nye varslingssystem. I en akut situation fortæller S!RENEN dig, hvad der sker, hvor det sker, og hvad du skal gøre.

Dette er en test. Du skal ikke foretage dig noget.

»Vi tester varslingskanalerne for at sikre, at de virker, som de skal, og at folk er trygge ved dem. Det er første gang nogensinde, at vi tester S!RENEN. Vi bestræber os på at komme så bredt ud som muligt med information om testen, så vi ikke skaber unødig bekymring, når mobiltelefonerne begynder at larme,« fortæller Laila Reenberg, der er direktør i Beredskabsstyrelsen.

»Med S!RENEN får vi en ny kanal at varsle borgerne på i tilfælde af akutte situationer i et område, hvor vi har brug for borgernes opmærksomhed og handling. Det er et godt supplement til det nuværende varslingssystem, da myndighederne med S!RENEN kan nå ud med præcis varsling og handlingsanvisende budskaber til relevante borgere,« siger Bo Samson, der er politiinspektør i Rigspolitiet.

I videoen herunder kan du høre en prøve på alarmsignalet. Til slut i videoen høres signalet til, at man kan forlade den indendørs beskyttelse

Relaterede artikler

Nyeste artikler