4.7 C
Randers
mandag, december 23, 2024

Ukrainsk ambassadør: Thank you Denmark

Solen skinnede fra en skyfri himmel, og som sædvanligt blafrede dannebrogsflagene i vinden, da Venstre afholdte sit traditionsrige grundlovsmøde på Hvidsten Kro.

Dog var det lidt anderledes denne gang. I år vajede det ukrainske flag sammen med Dannebrog, og der var uniformerede politibetjente, som patruljerede i kroens haveanlæg. Årsagen var, at årets hovedtaler var Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk.

I sin tale fremhævede han, at Ruslands aggression og invasion af Ukraine er en af de sorteste dage i Europas historie, og massemord og tortur er blevet en del af krigens uhyrligheder.

Foto: News Netavis

»Ingen kan svare på, hvor længe krigen vil vare, men én ting står klart: Ukraine kan ikke bekæmpes. Måske kan Putins håndlangere holde sig på ukrainsk territorium et stykke tid, men de vil aldrig komme til at kontrollere vort land,« fastslog Mykhailo Vydoinyk, og sammenlignede de danske frihedskæmpere, som under besættelsen insisterede på at kæmpe mod tyranniet.

»Krigen er en kamp mellem diktatur og frihed, og vi takker det danske folk for støtten, som I har givet fra den første dag i krigen. Det er takket være jer, at vi nu har luftforsvarsmissiler og det er takket være jer, at vi nu leopardkampvogne,« pointerede ambassadøren.

Han påpegede, at hvis ikke Putin bliver standset, vil Rusland med sikkerhed fortsætte sin aggression mod andre lande, herunder Moldova.

Han er overbevist om, at den massive danske støtte vil gøre en forskel.

»Danmark er den stat, som støtter mest med militær, økonomisk og humanitær bistand, og den støtte vil helt sikkert bære frugt,« understregede han.

Mykhailo Vydoinyk oplyste i sin tale, at Ukraine ønsker at indtræde i EU og NATO, og han håber, at den europæiske drøm bliver modnet og opfyldt.

Talen sluttede med parolen: »Slava Ukraine (ære til Ukraine).«

Efter talen fik gæsterne lejlighed til at stille spørgsmål til ambassadøren.

Foto: News Netavis

Frihedskæmperne var krigens helte

Forinden talte medlem af Folketinget Michael Aastrup Jensen, som samtidig er formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Han lagde ikke skjul på, at folketingsvalget var hård kost for Venstre, men er tilfreds med, at partiet gik i regeringen med Socialdemokratiet og Moderaterne, og bedyrede, at Venstres indflydelse er stor, og trækker Danmark i den rigtige retning.

Michael Aastrup Jensens tale bar præg af, at det i år er 80 år siden, at Danmark brød med samarbejdspolitikken under besættelsen.

»Når vi står her på Hvidsten Kro, så er det netop et sted, hvor frihedskampen er blevet kæmpet, og hvor længslen efter frihed og kærligheden til moderlandet har haft den ultimative pris. Netop det er noget, som de også oplever i Ukraine i øjeblikket,« sagde han.

»Det er vigtigt, at vi holder fast i, at det var frihedskæmperne som helt almindelige mennesker, som var krigens helte. De var helte, fordi de turde træffe et valg, og de vægtede deres egen samvittighed højere end alt andet. Ja, selv hensynet til deres egen familie og børn,« erklærede Michael Aastrup Jensen.

Foto: News Netavis

Han bemærkede, at vi lige nu står i den mest usikre tid for Europa og Vesten siden 2. Verdenskrig, og at de rædsler og trusler, som Hvidstengruppen gav deres liv for at bekæmpe, nu næsten 80 år senere er på vej frem igen, men denne gang i nye klæder.

»Rusland er en aggressiv stat, og Putins hungeren ikke bare efter magt, men også efter et herredøæmme, er med til at gøre russerne farlige,« udtalte Michael Aastrup Jensen, og mener, at krigen i virkeligheden tog sin begyndelse helt tilbage i 2014, hvor russiske tropper annekterede Krim halvøen.

Omkring 100 mennesker deltog i grundlovsmødet, og de deltog alle i stående klapsalver, da ambassadøren havde holdt sin tale.

Der var stående klapsalver til den ukrainske ambassadør (Foto: News Netavis)
Foto: News Netavis
Foto: News Netavis

Relaterede artikler

Nyeste artikler