Randers skal være fra rollen som lillebror til Aarhus, Randers skal væk fra image om Mokai, Shox og knallerter, Randers skal væk fra rollen som det billige alternativ til Aarhus.
Randers skal være Randers med alt det gode, kommunen har at byde på nemlig by, land, natur, kulturliv, arbejdspladser, grøn energi, vand, fodbold kort sagt alt det, som Randers kan og ikke alt det Randers ikke kan, sagde viceborgmester i Randers Kommune, Claus Berggren på Venstres grundlovsmøde på Hvidsten Kro.
Han gav udtryk for, at vi nogle gange har tendens til at tale Randers ned, og sætte sig i kartoffelkælderen med solbriller på, at se på alle de negative ting.
Derfor havde han denne opfordring til alle i Randers og Randers byråd i særdeleshed:
»Vær nu stolt, ikke skamfuld. Vær nu optimist, ikke pessimist. Vær nu glad, ikke sur; vær nu proaktivt, ikke destruktiv; vær nu opbyggende, ikke ødelæggende. Kort sagt være klar til at møde morgendagen med et liberalt smil og et åbent borgerligt sind,« understregede han.
I takt med kommunens industrielle udvikling har Randers Kommune oplevet en vækst i befolkningen. Fra 2004 til 2023 har antallet af indbyggere i Randers kommune været stigende med mere end 25 %.
»Dette er et tegn på, at vores kommune er attraktiv for mennesker, der ønsker at bo og arbejde her. Denne vækst bringer med sig udfordringer og muligheder, og det er vigtigt, at vi som kommune sikrer, at alle borgere får lige muligheder og adgang til velfærd og fællesskab,« påpegede viceborgmesteren, som mener, at der skal gøres en indsats for, at der kommer flere ressourcestærke borgere til Randers.
Flodbyen et lysende eksempel på en ledestjerne
Flodbyen med alle dens muligheder et lysende eksempel på og en randrusiansk ledestjerne, da fremsynede politikere for flere år siden fandt sammen om, at hvis man i et tempo med borgere inddragelse laver noget så unikt og smukt ved Randers havn og Gudenåen, så vil byen fortsætte dens udvikling i en takt, at man også i fremtiden vil flytte til Randers, sagde Claus Berggren
»Jeg mener, at Flodbyen bliver den nye Randers regnskov forstået på den måde, at når talen falder på Randers så er det første man tænker på er Flodbyen i lighed med i dag, hvor Randers i det ganske land er synonym med Randers regnskov,« fremhævede han.
Krigen i Ukraine
Claus Berggren kom også ind på den russiske invasion af Ukraine. Den minder os om, hvor skrøbelig fred og stabilitet kan være, sagde han, og opfordrede til at stå sammen med vores internationale partnere og arbejde for en fredelig løsning, der respekterer folkeretten og beskytter menneskerettighederne. Lad os vise solidaritet med dem, der lider under konflikten og arbejde for en bedre og mere retfærdig verden.
Han fortalte om et besøg af fire bands fra Ukraine, hvor han interesseret spurgte, om de tre ugers ophold i Danmark var et pusterum fra krigen.
»Svaret var nej. Formålet var at sikre, at alle i den frie verden husker krigen; husker Ukraines lidelser; husker Ukraine kamp; husker Ukraines helte, bare husker Ukraine, så der det ikke bliver en glemt krig. Det var et stærkt standpunkt, som jeg har den dybeste respekt for,« understregede han.
Claus Berggren kom vidt omkring i sin tale. Både MeToo, kvinders valgret, klima, kvinders valgret m.v. var emner, som optog ham.
»Lad os værdsætte vores frihed, vores demokrati og vores fællesskab. Lad os blive inspireret af Niels Ebbesen og andre modige personer i vores historie og arbejde for et samfund, der er præget af retfærdighed, lighed og respekt for hinanden, vores omgivelser og det enkelte menneske,« sluttede han sin tale.