3 C
Randers
søndag, december 22, 2024

Lis kan igen gå med sin rollator

Med viljestyrke og en daglig indsats har Annelise, der bor på Dronningborg Plejecenter efter en skade trænet sig op til igen at kunne gå med sin rollator.

I juli 2022 faldt 95-årige Annelise, også kaldet Lis, og brækkede sit lårben. Derfor kunne hun ikke længere gå ved hjælp af sin rollator, men var nødt til at blive kørt rundt i kørestol. Men Lis havde et mål om igen at kunne nyde glæden ved at kunne gå rundt med sin rollator.

»Lis har heldigvis et dejligt humør og en vis portion stædighed, så med en målrettet indsats og fælles motivation i samarbejde med Lis, fejrede vi et år senere, at hendes langsigtede mål nu endelig blev en realitet,« siger Lene Marie Kragh-Frederiksen, centerterapeut i Dronningborg Plejecenter. Hun arbejder blandt andet med genoptræning, når det er nødvendigt for en beboer eller ældre medborger, som er tilknyttet centeret.

Små indsatser hver dag

Efter Lis´ skade blev hun genoptrænet i sit hjem. Centerterapeuten og plejepersonalet lavede en plan for, hvordan Lis langsomt, men sikkert kunne nå sit mål. Hun arbejdede dagligt med at komme ud af sengen, lave forflytninger og lige så stille lære igen at stå på sine ben. I starten varede genoptræningen måske få minutter om dagen, men fremskridtet kom stille og roligt.

»Lige før jul sidste år begyndte vi at stille en rollator op ad en væg, så den ikke kunne rulle væk. Lis begyndte at komme op og stå af den og derfra øve sig i at stå og trippe og lægge vægten fra det ene til det andet ben,« siger Lene Marie Kragh-Frederiksen.

Vi fejrer succeser

For Lis har det været et langt sejt træk at nå sit mål med små indsatser hver dag, hvor det i starten kunne være svært at se, at der skete fremskridt, men centerterapeuten er ikke i tvivl om, at indsatsen har haft stor betydning for Lis.

»Der er meget livsværdi i, at man kommer op at stå, ligesom man har været vant til hele sit liv, i stedet for at skulle blive siddende i en kørestol. For Lis er det en stor succes, at hun har nået sit mål, og det fejrede vi selvfølgelig med flag og bobler,« siger Lene Marie Kragh-Frederiksen.

Borgerens mål er i fokus

Lis’ historie er et eksempel på, hvordan man rundt på kommunens plejecentre arbejder med rehabilitering. I starten af 2020 begyndte Randers Kommune at ansætte terapeuter ude på plejecentrene, og der kom mere fokus på at arbejde tværfagligt rehabiliterende. Det betyder, at man i fællesskab med borgeren sætter et mål om, hvad den enkelte ønsker at opnå og lægger en plan for, hvordan det kan understøttes i hverdagen, så små rehabiliteringsindsatser støtter den enkelte i at komme tættere og  tættere på sit mål.

Rehabiliteringsarbejdet hænger også tæt sammen med fokus på værdighed, og hvordan alle centre løbende arbejder på, hvordan man kan støtte op om de ting, der giver livskvalitet for den enkelte borger.

Relaterede artikler

Nyeste artikler