Da den kolde krig aftog, blev kommandocentralen taget ud af beredskabet i år 2000. Men nu åbnes bunkeren igen for publikum i Randers Festuge.
»I den seneste tid har vi mærket øget interesse for Kommandocentralen. Ikke mindst på baggrund af de seneste hændelser i Ukraine, som får nogen til at tænke på, om vi kan komme i den situation at bunkeren skal i brug igen,« fortæller siger Per Nielsen fra Randers Beredskabsmuseum. Bunkeren er godt bevaret, og bruges som vidnesbyrd om en tid, som alle troede var overstået.
På baggrund af den kolde krig mellem Øst og Vest, gav staten kommunerne ordre til at planlægge hvordan de ville styre og koordinere deres brand- og redningsarbejde i tilfælde af en væbnet konflikt. I samarbejde med Civilforsvaret byggede Randers Kommune derfor kommandocentralen på Vestre Bakkevej i 1954.
Bunkeren skulle fungere som kommandocentral for borgmesteren, politi, brand- og redningstjenesten i tilfælde af krig, og i værste tilfælde atomkrig.
Kommandocentralen er beliggende i en 250 m2 stor bunker, som var beskyttet mod gasangreb og radioaktiv stråling. Alle større byer, langt over hundrede, havde dengang en sådan en central. De er alle taget ud af aktiv tjeneste, og de fleste er enten fjernet eller fyldt op med sand.
De frivillige redningsfolk, under Beredskab og Sikkerhed driver i dag kommandocentralen, som et beredskabshistorisk minde, hvor man ud over at holde bunkeren ved lige, viser frem hvordan arbejdet var tænkt udført.
De fleste installationer fungerer, og de frivillige redningsfolk har blandt andet arbejdet på at reetablere det gamle sireneudstyr, hvorfra man skulle varsle byens befolkning i tilfælde af angreb.
Under besøget vil man kunne få information om den Kolde Krig, som var grundlaget for at man i 1954 byggede stedet.
Bunkeren er åben onsdag den 16. august og torsdag den 17. august klokken 18-21.
Det koster 30 kroner, men det er gratis for børn under 15 år.