4.7 C
Randers
mandag, december 23, 2024

Per og Tom er eksperter i et liv med hjerneskade – nu inspirerer de andre

Hvordan får man hverdagen til at hænge sammen, når man har en hjerneskade? Per Kristiansen og Tom Gotfredsen har taget en uddannelse i at hjælpe andre til et godt liv med hjerneskade

Per og Tom har begge taget borgerguide-uddannelsen hos Randers Kommune, hvor de har lært at dele ud af deres erfaringer og viden til andre, som ligesom dem selv har hjerneskade.

Per Kristiansen på 53 år blev ramt af en blodprop i 1998 og igen i 2013, og han er glad for som borgerguide at kunne give sine erfaringer videre.

»Det gør en himmelvid forskel at tale med nogen, som ved hvad du taler om, uden du behøver at fortælle en hel masse. Vi borgerguider kan give nogle redskaber til, hvad man kan gøre i forskellige situationer, og vi er rustet til at tage både de nemme og de svære samtaler. Det er rart at kunne bidrage til, at andre kan komme nemmere igennem hverdagen, end man selv har kunnet,« siger Per Kristiansen. Han underviser i fotografi på Hjernecenter Randers og er samtidigt frivillig i caféen.

Tom Gotfredsen på 58 år blev ramt af en blodprop i hjernen i 2020. Også han ser positivt på at kunne hjælpe andre, som er i samme situation som ham.

»Jeg gik ind i det for at se, om jeg kunne hjælpe andre. Jeg har et gåhold, hvor vi får frisk luft og taler sammen. Det er rart at møde andre mennesker, som har de samme udfordringer, uden at der bliver stillet mærkelige spørgsmål til det. Vi kan snakke frit, for alle forstår, hvad det handler om, fordi man har prøvet det selv,« siger Tom Gotfredsen.

Helt i øjenhøjde

Ud over at Randers Kommune uddanner borgerguides med senhjerneskade, så kan personer med handicap også snart tage uddannelsen.

På uddannelsen lærer borgerguiderne at tale om deres erfaringer med deres diagnoser og dele ud af tips og tricks til andre, som er i samme situation som dem selv. Jeanette Mathiesen er underviser på uddannelsen på Hjernecenter Randers, og hun ser et stort potentiale i borgerguiderne.

»Borgerguiderne har stor forståelse for det nye liv, en hjerneskaderamt pludselig befinder sig i og de udfordringer, der følger med, fordi borgerguiden har oplevet det selv. Og derfor møder borgerguiderne den enkelte helt i øjenhøjde og jævnbyrdigt,« siger Jeanette Mathiesen og tilføjer:

»Og så er borgerguiderne håbsbærere. De viser, at vejen kan være lang og hård, men at det liv, der også venter en, er meningsfuldt og livsbekræftende. Og det er jo netop derfor, det er så berigende, at nogen vil tage uddannelsen og give af deres tid til at arbejde som frivillig på hjernecentret.« 

Et nyt hold borgerguider blev uddannet i foråret 2023, og nu er flere af dem frivillige hos Hjernecenter Randers. Hjernecenter Randers er ét af kommunens tilbud til voksne, som har erhvervet hjerneskade, og centret tilbyder bl.a. rådgivning og undervisning. Den 31. august 2023 kunne Hjernecenter Randers fejre 10-års jubilæum.

Relaterede artikler

Nyeste artikler