-4 C
Randers
torsdag, november 21, 2024

I morgen bliver det dyrere at rejse med offentlig transport

I morgen bliver det dyrere at rejse med offentlig transport. Priserne stiger med et gennemsnit på 10,3 procent, hvilket er den største prisstigning på tog- og busbilletter nogensinde

I morgen den 21. januar stiger priserne for offentlig transport, og nu har DSB og Arriva fastlagt deres priser, som baserer sig på tal fra 2022.

Derforvil billetpriserne for offentlig transport i hele Danmark gennemgå en justering. I samarbejde med regionale trafikselskaber, Arriva vest for Storebælt og DOT på Sjælland og Lolland-Falster, forventes en gennemsnitlig prisstigning på 10,3 procent.

Det betyder stigningerne i Midttrafik

Rejsekort

Hvis du bruger Rejsekort, vil opleve den største stigning. Her stiger en tur på 2 zoner fra 19,50 til 22,50, mens turen stiger med 7 kroner, hvis den er på 5 zoner. Rejsekortpriserne har ligget et godt stykke under prisen på en enkeltbillet, men bliver nu reguleret, så der kun er cirka 5 procents forskel. Enkeltbilletter stiger med 2 kr. uanset, hvor langt man rejser.

Pendlerkort

Er du fast pendler og har et pendlerkort, betaler du 1-3 kr. mere pr. dag afhængig af antal zoner.

Dagbilletten

Til gengæld kan du fortsat rejse frit hele dagen i enten Aarhus eller Region Midtjylland til samme pris. Dagsbilletten vil fortsat koste 49 kr. for hele Aarhus Kommune og 99 kr. for hele Region Midtjylland efter 21. januar. Dagsbilletten er også et prisvenligt alternativ på de lange rejser på 10 zoner sammenlignet med enkeltbilletten og 11 zoner sammenlignet med et rejsekort.

Pensionistkort

Det samme gælder Midttrafiks særlige pensionistkort på pap. Her kan du som pensionist i udvalgte kommuner fortsat købe et årskort til 385 kr., mens man i andre kommuner kan købe et deltidspensionistkort til 195 kr. måned.

Alle Midttrafiks billetter til voksne og pensionister giver mulighed for at medbringe to børn under 12 år gratis.

Priserne på flextur ændres også

Standardprisen på 7 kr. pr. kilometer fastholdes, mens minimumprisen stiger fra 35 til 38 kr.

Prisen på 3 kr. pr. kilometer, når du rejser til eller fra et knudepunkt, fastholdes også. Her stiger minimumprisen fra 22 til 24 kr.

Prisen på 14 kr. pr. kilometer, hvis du kører i en byzone, stiger til 15 kr. Minimumprisen stiger fra 100 til 110 kr.

Læs mere om priserne på flextur

Regulering baseret på 2022 omkostninger

Trafikstyrelsen har ansvar for at bestemme en grænse for prisstigninger hvert år. Denne grænse er i år bestemt ud fra 2022’s økonomi, som var påvirket af høj inflation og stigende energipriser.

»Vi har sammen med de andre trafikselskaber justeret de fælles priser,« udtaler Charlotte Kjærulff fra DSB.

DSB har besluttet, ikke at benytte sig af det fulde takststigningsloft for tværgående rejser. Prisen for enkelte billetter stiger med 7,7 procent.

»Hvis man kan rejse uden for myldretiden, er der fortsat rigtig gode muligheder for at få et godt tilbud. Orangepriserne for rejser mellem København og Aarhus starter ved 119 kroner. DSB vil også fortsat udbyde Orange-billetter til regionale togrejser. Her starter prisen på 20 kroner, så jeg synes, at vi har mange attraktive tilbud til togkunderne,« siger Charlotte Kjærulff.

Relaterede artikler

Nyeste artikler