-0.9 C
Randers
fredag, januar 10, 2025

Jordskred ved Nordic Waste var ikke uundgåeligt fastslår rapport

Jordskred ved Nordic Waste skyldes ikke voldsom regn. Det vurderer Geus i en ny rapport

Nordic Waste og personkredsen bag har flere gange sagt, at det store jordskred ikke kunne være undgået, fordi det er udløst af naturkræfter uden for deres kontrol og derfor ‘force majeur’.

Men den udlægning – som samtidig friholder dem fra ansvar – bliver nu skudt ned af ‘De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland’, bedre kendt som GEUS.

”På det foreliggende grundlag vurderer GEUS, at det er deponeringen af jord, som er den primære årsag til jordskreddet, og at jordskreddet ikke kan betegnes som en ‘naturbegivenhed af usædvanlig, uundgåelig (og uafværgelig) karakter,” konkluderer GEUS.

Force majeur

Den 19. december stoppede selskabet selv al arbejde for at stoppe jordskredet, hvorefter Randers Kommune har måttet overtage. Her skrev Nordic Waste på sin hjemmeside, at der var tale om en ‘force majeur’-situation på grund af store regnmængder.

Fredag blev Nordic Waste så erklæret konkurs og dermed ser regningen for oprydning ud til at ende hos skatteborgerne.

Årelange advarselstegn

GEUS konkluderer, at jordskredet kun er sket for den deponerede jord og altså ikke anden jord. Samt at jorden er deponeret på en hældende lerflade. Og så at skredet har været i gang længe.

Allerede i 2021 var der de første tegn på jordskred ifølge GEUS. Det er blevet værre og værre og allerede i foråret 2023 var det så galt, en bygning blev ødelagt.

”I årene op til 2023 ses en høj og stigende mængde overfladevand i deponiet, hvilket tyder på, at vandmætning af den deponerede jord kan have været en medvirkende årsag til udviklingen af jordskreddet.”

”Den øgede nedbør i 2023 har bidraget til vandmætningen af den deponerede jord, men det bemærkes, at jorden i årene før 2023 også var meget våd trods 2021 og 2022 var relativt tørre,’”skriver GEUS.

Hele rapporten fra GEUS kan læses her:
Ny rapport afdækker jordskredsaktivitet ved Nordic Waste i Randers Kommune

Nu officielt erklæret konkurs

Miljøvirksomheden Nordic Waste er erklæret konkurs ved Retten i Randers. Det er nu op til advokaterne for Nordic Waste og Randers Kommune at danne et kuratel, der skal få overblik over konkursboet.

Nordic Waste, der har behandlet forurenet jord på en ejendom ved Ølst syd for Randers, indgav selv konkursbegæring i fredags.

Det skete, efter at selskabet i sidste uge fik påbud af Miljøstyrelsen om at stille sikkerhed for mere end 200 millioner kroner i forbindelse med arbejdet med at forhindre en miljøkatastrofe på virksomheden.

Blandt kreditorerne finder man ifølge TV2 Fyn Randers Kommune, der mener at have 100 millioner kroner til gode alene for det arbejde, der er udført indtil nu.

Gældsstyrelsen har 1,5 millioner til gode, mens Miljøstyrelsen i kraft af det udstedte påbud forventer at have penge til gode – uden dog at kunne komme det endelige beløb nærmere.

Endelig mener selskaberne DSH Recycling og DSH Environment også at have penge til gode.

DSH Recycling har udlejet ejendommen ved Ølst til Nordic Waste og har rejst krav for mere end 70 millioner kroner, som blandt andet relaterer sig til de bygninger på ejendommen, som er ødelagt i forbindelse med jordskreddet.

DSH Environment er moderselskab til både DSH Recycling og Nordic Waste. Hovedaktionæren er USTC-koncernen, der er ejet af Torben Østergaard Nielsen og hans døtre.

Relaterede artikler

Nyeste artikler