På landsplan oplever 22.700 skolebørn, at deres far eller en mor bliver indlagt med en livstruende sygdom, mens 9.800 skolebørn lever med tabet af deres mor eller far. Byrådet i Randers Kommune har besluttet at videreføre og afsætte midler til skoleområdets arbejde med børn ramt af sorg.
»Det er en stor belastning for børn, når deres mor, far, søster eller bror er livstruende syg eller dør. De føler sig ofte ensomme og kan have besvær med at koncentrere sig i skolen. Det er afgørende, at lærere, pædagoger og andre fagprofessionelle i skolerne er klædt på til at håndtere situationen, da det er her barnet opholder sig en stor del af deres vågne tid. Vi er rigtig glade for, at byrådet viderefører støtten til børn i sorg, og vi ser frem til at samarbejde med kommunen omkring indsatsen. For de børn, som gennemgår sorg og krise, har brug for al den hjælp og støtte, vi kan give dem,« siger projektleder Morten Bruun Petersen fra OmSorg i Kræftens Bekæmpelse.
Sorgkursus til 20 skoleansatte
I februar 2024 sender Randers Kommune 20 skoleansatte på et kursus, hvor de bliver uddannet som nøglepersoner i børns sorg. De skal blandt andet undervises i, hvordan de samarbejder med forældre, taler med barnet om sorgen og henviser til eksisterende tilbud til børn i sorg.
»Vores skoleansatte er sammen med børnene store dele af dagen. Sorgen går ikke væk, selvom barnet er i skole og derfor er det vigtigt, at skolerne har et sorgberedskab. At kunne give vores lærere og pædagoger på skolerne mulighed for at få grundlæggende viden og værktøjer til at støtte sorgramte børn og familier gennem OmSorg, ser jeg som et godt initiativ og supplement til skolernes sorgarbejde,« siger Lise-Lotte Leervad Larsen, formand for Skole- og Uddannelsesudvalget i Randers Kommune.
Det nye samarbejde omkring sorgramte børn vækker også begejstring i Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Randers.
»Vi er tilfredse med, at byrådet har besluttet at videreføre støtten til børn og familier, som lever med alvorlig sygdom og sorg. Vi ved, at det kan være helt afgørende for barnet og familien, at der tages hånd om deres situation, og at de bliver mødt med ansatte fra kommunen, som har viden og forståelse for deres situation. Det er derfor et afgørende løft af sorgstøtten til børn i Randers Kommune, at vi kan uddanne skoleansatte på sorgkursus i det nye år. På vegne af de sorgramte familier, skal der lyde en stor tak til byrådet,« fortæller formand Lilly Ullits Jakobsen.
Fakta om sorg
● 22.700 skolebørn oplever hvert år, at en far eller en mor bliver indlagt med en livstruende sygdom, dvs. i gennemsnit 12-16 børn på hver skole.
●Hvert år mister omkring 1.700 børn under 18 år en mor eller en far.
● Der er i dag omkring 14.000 børn under 18 år, som har mistet en eller begge forældre
● 9.800 skolebørn lever med tabet af en far eller en mor, dvs. i gennemsnit 6-7 børn på hver skole
● Ubehandlet sorg øger på længere sigt risikoen for dårlig mental sundhed, arbejdsløshed og gør det svære at gennemføre en uddannelse.
Læs mere om børn i sorg på www.omsorg.dk