12.5 C
Randers
fredag, oktober 18, 2024

Debat: Genskab naturen langs Gudenåen og Randers Fjord

Læserbrev af Christian Engelbrecht Pedersen, Byrådsmedlem (S) Randers Kommune, Medlem af Miljø- og Teknikudvalget

Forleden morgen cyklede jeg ad Gudenåstien fra Langå, hvor jeg bor, til min arbejdsplads på Randers Politigård. På de knap 17 kilometer havde jeg god tid til at tænke over, hvor velsignede vi er med fantastisk natur her på egnen. Og det er ikke bare held, men også resultatet af bevidste politiske prioriteringer.

Blandt andet er Vorup Enge et levende eksempel på en politisk beslutning om at fjerne digerne mellem engene og Gudenåen for over 20 år siden, som nu har kastet enorme naturrigdomme af sig. I dag kan man bl.a. observere viben spankulere rundt med sin karakteristiske fjertop, høre nattergalen synge, se den legesyge odder fange en fisk eller nyde rørhøgens luftakrobatiske kunster, for blot at nævne et par af de arter, som stortrives på engene.

På samme måde kunne vi også fjerne digerne på nogle stræk langs Randers Fjord og genskabe de strandenge, vi begyndte at ødelægge for over 100 år siden, da vi ændrede den naturlige fjord til en kunstig kanal og strandengene til landbrugsarealer.

Genetablering af strandengene langs Randers Fjord vil skabe et storslået naturområde med enorme rigdomme af plante- og fugleliv. Samtidig vil det skubbe agerbrug væk fra kysten, hvilket alt andet lige må antages at reducere tilførslen af næringsstoffer til fjorden og dermed give fisk og planteliv i fjorden bedre livsbetingelser. Der er også en betydelig klimagevinst ved at vådlægge de kystnære lavbundsjorde, så afgasning fra de kulstofholdige humuslag standses.

Med Regeringens udspil efter den grønne trepart må der være et særligt gunstigt vindue lige nu for at opnå økonomisk støtte fra Staten til naturgenopretning langs Randers Fjord. Det vindue bør vi i Randers Kommune udnytte.

Relaterede artikler

Nyeste artikler