20.2 C
Randers
torsdag, september 19, 2024

Debat: Østbroen opfordrer til ansvarlig prioritering og bredt samarbejde

Læserbrev af Erik Bo Andersen, Christina Kjærsgaard og Peter Møller Kjeldsen, byrådsmedlemmer, Østbroen

Med udgangspunkt i den meget alvorlige økonomiske situation opfordrer Østbroen på det kraftigste byrådet til ansvarlige prioriteringer og bredt samarbejde ved de kommende budgetforhandlinger.

Randers Kommune har meldt ud, at man står i en økonomisk krise og mangler 140 millioner kroner årligt de næste fire år, vel at mærke uden de udgifter til Nordic Waste, som skal findes i de kommunale budgetter.

En del af den økonomiske situation er desværre selvskabt og helt forudsigelig på grund af de budgetter, som byrådsflertallet har vedtaget. Vi har fra Østbroens side gjort tydeligt opmærksom på dette i forbindelse med de to seneste budgetter, hvor vi har været en del af byrådet.

Vores kritik er blandt andet gået på manglende overholdelse af de økonomiske styringsmål, som er politisk vedtaget netop med henblik på at sikre, at kommunen har penge nok i kassen. Vi har endvidere peget på urealistisk positive antagelser til for eksempel befolkningsvækst og udvikling i overførelsesindkomster og manglende håndtering af opbygget gæld på socialområdet, manglende demografiregulering, samt at der ikke har været en tilfredsstillende økonomisk styring i udvalgene.

Vi har simpelthen ikke råd til at fortsætte en såkaldt opsparing til Klimabroen og projekter i Flodbyen, når vi er hårdt pressede i forhold til for eksempel tandpleje, sundhedspleje, vedligeholdelse af veje og bygninger, samt sikring af ordentlige forhold for borgere i vuggestuer, børnehaver, skoler og plejehjem med videre.

Østbroen henstiller derfor til en skarp prioritering, hvor økonomisk ansvarlighed og høj vægtning af kommunens kerneopgaver er nøgleordene, og hvor man holder igen med urealistiske drømmeprojekter, i det mindste indtil kommunen har et reelt råderum, hvor sådanne projekter ikke går ud over kernevelfærden.

Uanset om man er for eller imod Klimabroen, må det nu stå klart for enhver, at det ikke er økonomisk realistisk at opføre Klimabroen. Det vil i den nuværende situation være oplagt og anstændigt at benytte de “opsparede” midler til Klimabroen (hvoraf knap ⅔ er lån) til akutte “skal-opgaver”, inden man overvejer at hæve skatten eller optage yderligere lån, som skatteyderne i Randers Kommune kommer til at hænge på i mange år.

At udvise alt andet end kraftigt mådehold og sund fornuft vil være at svigte vores borgere, som med rette forventer, at Randers Kommune leverer i forhold til basale kommunale kerneopgaver.

Relaterede artikler

Nyeste artikler