13 C
Randers
mandag, november 25, 2024

Bodil Jørgensen: Min mor og mormor var ikke god til at lave mad

Bodil Jørgensen indtager scenen på Randers Teater som fænomenet Frøken Jensen i ny forestilling om kogebogsforfatterens liv

På torsdag den 29. august har Randers Teater premiere på Frøken Jensens Kogebog. Forestillingen stiller skarpt på kvinden bag Danmarks bedst sælgende kogebog, der er trykt i mere end 1 million eksemplarer.

Frøken Jensens kogebog fortæller historien om, hvordan en forældreløs pige fra Randers blev hele Danmarks madmor.

I hovedrollen som Frøken Jensen er Bodil Jørgensen, der skal spille den fattige, forældreløse pige fra Randers, som ender med at blive en af Danmarks mest succesfulde kogebogsforfattere.

Krydret med musik er Frøken Jensens Kogebog fortællingen om en kvinde, der er forud for sin tid. En kvinde, der på vej op ad den sociale rangstige ændrer på de magtstrukturerer, hun er født ind i.

Inden premieren havde Randers Teater inviteret til et sofamøde, hvor man kunne møde instruktør Martin Lyngbo, madhistoriker Bettina Buhl og Bodil Jørgensen.

»Jeg havner tit i et køkken. Først som Gudrun Fiil i filmen om Hvidstengruppen, og senere som Molly Andersen i Badehotellet, og nu som frøken Jensen,« sagde Bodil Jørgensen, som fortalte om sine egne erfaringer i et køkken.

»Maden kan bringe os sammen, næsten som humor kan,« pointerede hun.

Den kendte skuespiller fortalte publikum at hendes mor og mormor ikke var ikke særlig gode til at lave mad, så de benyttede selv Frøken Jensens kogebog.

I “Frøken Jensens Kogebog” har madhistoriker Bettina Buhl arbejdet sammen med Martin Lyngbo for at sikre, at det kulinariske aspekt af forestillingen er autentisk og korrekt.

Hendes bidrag har været uvurderligt i sammensætningen af den menu, som publikum kan købe inden forestillingen. Denne menu er nøje udvalgt for at passe ind i forestillingens univers og give en komplet oplevelse af den historiske madkultur.

Frøken Jensen sponsoreret af Otto Mønsted

Bettina Buhl kunne fortælle publikum en velbevaret hemmelighed. Frøken Jensen benyttede konsekvent margarine. Men det viser sig, at hun var helt på linje med nutidens influencere. Hun havde sponsorer.

Således var hun bl.a. sponsoreret af margarinefabrikanten Otto Mønsted, hvilket kogebogen også bærer præg af.

Maden kan bringe os sammen, næsten som humor kan

Bodil Jørgensen, skuespiller

Bettina Buhl har tidligere bidraget til TV2-serien “Badehotellet” ved at sikre, at de kulinariske scener var historisk korrekte. Hun debuterede for nylig som TV-vært i TV2’s nye madlavningsprogram, “Badehotellets Kokkeskole”, hvilket yderligere understreger hendes kompetencer og formidlingsevner.

Hendes bidrag har været uvurderligt i sammensætningen af den menu, som publikum kan købe inden forestillingen. Denne menu er nøje udvalgt for at passe ind i forestillingens univers og give en komplet oplevelse af den historiske madkultur.

Madhistoriker Bettina Buhl

Frøken Jensen som har flair for forretning, opfinder og forbedrer opskrifter, så de er moderne og økonomisk træfsikre i en tid, der stadig er mærket efter enevælden, alt imens hun agerer bonusmor inden begrebet overhovedet eksisterede.

Hendes borgerlige navn var Kristine Marie Jensen, og hun blev født på en kro i Vestergade. Hun mister sine forældre i en ung alder, og fra da af er hendes tilværelse i Randers usikker. Det viser sig, at hendes sted-mormor kan tage sig af hende indtil hun også dør. På det tidspunkt er Kristine tolv år gammel. Hun står alene i verden, kun hjulpet af sin evne til at lave mad.

Frøken Jensens kogebog er en musikforestilling med fem skuespillere og to musikere på scenen.

Forældreløs pige fra Randers

Kristine Marie Jensen er en forældreløs pige fra Randers, der bliver husholderske for den meget musikalske Melchior-familie i deres bedsteborgerlige hjem i København K. Familien tæller blandt andre sønnen Lauritz Melchior, som siden bliver den første danske verdenskendte operasanger.

Frøken Jensen er mere end en simpel husholderske. Hendes innovative opskrifter forvandler hende til en kulinarisk sensation, da hendes kogebog udkommer i 1901, og ændrer hendes liv markant.

Frøken Jensens kogebog er stadig i dag den bedst sælgende kogebog nogensinde i Danmark.

Anne Skjærlund fik en autograf fra Bodil Jørgensen i en original Frøken Jensens kogebog

Læs også
Randers Teater indgår samarbejde med Det Grønne Museum om forestillingen Frøken Jensens Kogebog

Relaterede artikler

Nyeste artikler