15.1 C
Randers
mandag, november 25, 2024

Debat: Randers fortjener en ny borgmester

Budget 25-28 er offentliggjort. Kæmpe store besparelser på børn, udsatte og ældre bliver en realitet. Besparelser er mange og konsekvenserne bliver katastrofale, skriver byrådsmedlemmerne Rosa Lykke Yde, Frida Valbjørn Christensen, Bjarne Overmark, Henriette Malland og Kasper Fuhr Christensen

Alene børnene på kommunens specialskoletilbud skal spare 63,8 millioner i budgetperioden.  Derudover skal alle børn nu inkluderes på de almene folkeskoler i hele indskolingen.  

»Det er og bliver en kortsigtet besparelse med store negative konsekvenser for ikke bare de svageste børn, men også for deres kommende klassekammerater og lærere på almen folkeskoleområdet,« fastslår Henriette Malland, som er løsgænger i Randers Byråd

På ældreområdet kan de ældre se langt efter rengøring, som nu går fra hver anden uge til hver tredje og der budgetteres med plejehjemslukninger og nedlæggelse at plejeboligpladser

»Det er uacceptabelt, at vores ældre, der har slidt og slæbt for at skabe det samfund, som vi nu nyder godt af, udsættes for helt urimelige forringelser i så stort omfang. Vores ældre fortjener værdighed og respekt. Med dette budgetforlig får de det stik modsatte. Det er ikke i orden,« siger Kasper Fuhr Christensen. 

I Randers kommune havde vi en aftale om reelle minimumsnormering for vores mindste børn i daginstitutionerne. En aftale som et enigt byråd stod bag. Den aftale er nu skrottet. 

Forligspartierne med Torben Hansen i spidsen vælger at spare på personalet, der er sammen med børnene og lade ledelsen tælle med i normeringen.   

»Det er hjerteblod for os i SF, at der er voksne nok til at sikre vores børn trivsel, leg og udvikling. Når de voksne ved budgetbordet lader børnene betale prisen for deres egen uansvarlighed, så bliver jeg ærligt talt harm,« mener Rosa Lykke Yde fra SF  

På socialområdet skal udsatte borgere i højere grad hjælpe sig selv. Der skal mere til at få bostøtte og mestringsvejledning, de sårbare unges uddannelsesmuligheder forringes, SAM-foreningen må se langt efter den håndsrækning de ellers har så hårdt brug for og der spares på unge hjemløse. 

»Socialområdet har været underfinansieret i flere år. At forringe området yderligere svarer til at tisse i bukserne for at holde varmen. Det bliver nu sværere for nogle borgere at få det rette tilbud. Det er helt forkert og stik imod, hvad området og borgerne har brug for, nemlig forebyggelse,« pointerer Frida Valbjørn Christensen fra Enhedslisten 

Aftalen lægger samtidigt op til en helt ny og hård linje overfor borger på overførelsesindkomster. Det er en direkte indskrevet målsætning i budgetaftalen, at det ikke længere skal kunne betale sig at bo i Randers, hvis man ikke har pengepungen i orden. 

Men hvad betyder den hetz mod mennesker på overførselsindkomster i virkeligheden? Store huslejestigninger, udgifter til Kommunen i boligtilskud og flere penge i lommerne til de private udlejere.   

»Blandt borgmesterens og forligspartiernes angreb på de svage og fattige, er det mest usmagelige angrebet på fattige tilflyttere fra andre kommuner, der er ofre for centraliseringen i samfundet,« understreger Bjarne Overmark fra Beboerlisten.

»Randers kommunes økonomi hænger i laser. Torben Hansen har sat kommunen på en katastrofe kurs mod afgrunden. Måske var det derfor på tide at se sig om efter hans afløser. En der vil prioritere velfærden og et mere lige Randers. Der var en både social- og økonomisk ansvarlig løsning, med en lidt større skattestigning og et stop for stigningen akademiske konsulenter og ledere. Men borgmesteren valgte en helt anden vej sammen med sine blå venner,« udtaler de fire politikere samstemmende.

Relaterede artikler

Nyeste artikler