15.1 C
Randers
mandag, november 25, 2024

DR Vokalensemblet åbner ny musikfestival i Randers

Lørdag den 28. september lægger DR Vokalensemblet stemmer til åbningen af en ny dansk festival for kirkemusik, som vil vise bredden i kirkemusikken med både lokale og tilrejsende kunstnere. Koncerten sendes på P2.

Der er premiere og jubilæum på én gang, når de 18 sangere i DR Vokalensemblet og chefdirigent Martina Batič besøger Randers i slutningen af september sammen med P2.

Koncerten er nemlig startskuddet på en helt ny festival for kirkemusik, som er skabt af lokale ildsjæle for at vise bredden og mangfoldigheden i kirkelig musik.

Samtidig markerer DR Vokalensemblets åbningskoncert hele to musikalske jubilæer, nemlig 200-året for komponisten Anton Bruckner og 80-års fødselsdagen for den danske komponist Niels La Cour.

Koncerten præsenteres af P2’s vært Celine Haastrup og kan høres i sin helhed på P2 mandag den 30. september.

Over 450 års kirkemusik

Til åbningskoncerten for den nye danske musikfestival har DR Vokalensemblet og chefdirigent Martina Batič sammensat et program, som spænder over hele 450 års kirkemusik.

Her kan publikum og lyttere blandt andet opleve tre romantiske motetter af den store østrigske symfoniker Anton Bruckner, som ville være fyldt 200 i år. Han er især kendt for sine mægtige orkesterværker, men for den stærkt troende komponist var kormusikken en lige så vigtig genre, som dyrkede gennem hele sit liv.

Også den danske komponist Niels La Cour har komponeret tre kendte motetter, som er udformet omkring gamle gregorianske melodier, og som længe har været en fast og højt elsket del af det danske korrepertoire.

Som et helt nyt bud på dansk kirkemusik uropfører DR Vokalensemblet et værk skrevet specielt til lejligheden af Sct. Mortens Kirkes organist, Christian Præstholm.

Sankt Mikkels aften

Ud over at være både premiere- og jubilæumskoncert markerer DR Vokalensemblets koncert i Randers også en lidt overset højtid i kirkeåret, nemlig Mikkelsaften – aftenen før den tidligere danske helligdag Mikkelsdag den 29. september, hvor ærkeenglen Sankt Michael fejres.

Selvom dagen ikke længere markeres i den danske folkekirke, har den i århundreder været en vigtig dato i kirkens kalender, og mange komponister har skrevet musik til Sankt Michaels ære. Det vil man kunne opleve til DR Vokalensemblets festivalåbning i både nye og ældre værker.

Tre renæssancemotetter fra den historiske Kronborg-samling beskriver det store slag, hvor Sankt Michael besejrer ondskabens kræfter i form af en drage. Og fra vores egen tid præsenterer DR Vokalensemblet musik til Mikkelsdag af to nutidige engelske komponister – Robert Saxton og Michael Tippett samt det virtuose værk Rorate Coeli af den skotsk-amerikanske komponist Thea Musgrave.

Ni dage med kirkemusik

DR Vokalensemblets koncert den 28. september er startskuddet på ni dage, hvor kirker i og omkring Randers vil give genlyd af kirkemusik i mange forskellige former. I alt vil 21 koncerter og arrangementer finde sted i løbet af festivalugen, hvor mange af byens lokale kor og musikere møder musikalske gæster fra nær og fjern.

En af arrangørerne bag festivalen, organist og komponist Christian Præstholm, siger om den nye festival for kirkemusik:

»Kirkemusik kan være mangt og meget. Den ældste nedskrevne musik, vi kender, er kirkemusik. Og mange af de største komponister gennem tiden har skrevet nogle af deres smukkeste og mest betydningsfulde værker til kirken. Selvom kirkemusikken har en meget lang historie, så er det en stadig levende tradition, der fortsætter med at udvikle sig i dag. Nulevende komponister skriver nye værker og eksperimenterer med forskellige stilarter og genrer indenfor rammerne af kirkemusikken. Målet med Randers Kirkemusikfestival 2024 er at åbne op for denne fantastiske verden, hvor der ligger så mange store musikalske oplevelser og venter.«

Relaterede artikler

Nyeste artikler