9.1 C
Randers
søndag, november 24, 2024

Besparelser vil ramme velfærden hårdt

Det udviklede sig til en maratondebat, da budgettet blev endeligt vedtaget. Debatten var hård, og der faldt mange knubbede ord.

Der skal findes besparelser på gennemsnitligt 126 millioner kroner om året i de næste fire år. Det har resulteret i store besparelser, ikke mindst på børn, specialskoler og ældre.

Jeg tror ikke, at borgerne er enige i, at skattestigningen skal finansiere alt mulig gøgl, mens man laver alt andet end at passe på vores fælles velfærd

Frida Valbjørn Christensen (EL)

Rosa Lykke Yde fra SF førte an med kritikken af byrådets flertal.

Hun har altid betegnet Randers Kommune som en supertanker, som de senere år er kommet på afveje, og sad fastlåst i en blå nedskæringssejlrende, men har nu udviklet sig til et nyt Titanic.

»På grund af manglende kvalitet, sjusk og dårlig dømmekraft er endt med den ultimative katastrofe. Jeg er vred over, at den socialdemokratiske borgmester jeg selv var med til at pege på, så entydigt er drejet markant til højre,« sagde hun.

Frida Valbjørn Christensen, Enhedslisten var utilfreds med, at der spares på velfærden for at støtte op om veletablerede virksomheder som Randers Regnskov, Randers FC og projektet ”Blå Sol,” samt for at kunne fortsætte opsparingen til klimabroen.

»Det er en forkert prioritering, når man især forringer forholdene for byens børn, og også lade de ældre betale prisen for besparelserne,« sagde hun, og fortsatte:

»Jeg tror ikke, at borgerne er enige i, at skattestigningen skal finansiere alt mulig gøgl, mens man laver alt andet end at passe på vores fælles velfærd.«

Rosa Lykke Yde (SF)

Velfærdsblodbad

Eri Bo Andersen (Østbroen) sagde:

»Fordi man tager ansvar for dette års budget, betyder ikke, at man er ansvarlig. Man kan godt være ansvarlig for uansvarlige beslutninger, og her får I topkarakterer i uansvarlighed,« henvendt til forligspartierne.

Han betegnede budgettet som varm luft, og beskyldte forligspartierne for at lave kreativ bogføring.

Han kritiserede partierne for at forringe servicen for børn og ældre borgere, men freder klimabro og flodby.

»Hvordan kan man som socialdemokrat se sig selv i det velfærdsblodbad og hvordan kan man som liberal gå ind for skattestigninger,« spurgte han retorisk.

Erik Bo Andersen (Østbroen)

Dansk Folkeparti måtte sige nej tak

Frank Nørgaard (DF) forklarede, at det faldt ham for brystet, at man hverken i basisbudget eller i de diskussioner partierne imellem kunne finde så meget som en bøjet 25 øre på indvandring og integration til velfærdsmigranter, samtidig med, der i fremtiden skal spares på det kommunale hospice.

»Det blev for meget for Dansk Folkeparti, og vi blev nødt til at gå udenfor, og sige nej tak,« fremhævede Frank Nørgaard.

Frank Nørgaard (DF)

Bjarne Overmark gjorde opmærksom på, at det er skolevæsnet, som er storleverandør til overførselsindkomster, på grund af besparelser på skolerne.

»Derfor skal man jo ikke stå og klynke, når regningen kommer. De mange på overførselsindkomster har vi på grund af flertallets politik,« pointerede han, og konstaterede, at der er en stor ubalance i forhold til lejere og udlejere i Randers Kommune.

Bjarne Overmark (Beboerlisten)

Frida Valbjørn Christensen, Enhedslisten kritiserede, at der spares på velfærden mens der støttes op om veletablerede virksomheder som Randers Regnskov, Randers FC og projektet ”Blå Sol,” samt for at kunne fortsætte opsparingen til klimabroen.

Det er en forkert prioritering, når man især forringer forholdene for byens børn, og også lade de ældre betale prisen for besparelserne, sagde hun

»Jeg tror ikke, at borgerne er enige i, at skattestigningen skal finansiere alt mulig gøgl, mens man laver alt andet end at passe på vores fælles velfærd,« understregede hun.

Frida Valbjørn Christensen (EL)

Mogens Nyholm (Radikale Venstre) benyttede hovedparten af sin taletid til at kritisere især Velfærdslisten, Beboerlisten, Enhedslisten, men også SF for at stå udenfor budgetaftalen.

Han karakteriserede de tre listers budgetforslag som virkelighedsfjern, og at de budgetterer med fantasipenge.

Mogens Nyholm (RV)

Steen Bundgaard, Socialdemokratiet, fortalte, at han har været med i politik i mere end 30 år, men har aldrig oplevet at der skulle ske så store besparelser, og det gjorde ondt alle steder.

»Det kan godt være, at vi er vant til at sluge kameler, men disse her var velvoksne,« men han forklarede, at det var nødvendigt for at være ansvarlig overfor de borgere, som bor i Randers Kommune.

Han hilste velkomment, at der sker en skattestigning på 0,2 % og at staten har ydet et tilskud på 56,7 mio. kroner til kommunen, og dermed kunne besparelserne blødgøres.

Steen Bundgaard var også tilfreds med, at besparelserne på ungdomsskolen ikke blev så voldsom som frygtet. I stedet for 50 % skal der nu spares 10 %.

Til slut efterlyste han løsninger fra de partier og lister, som har valgt at stå udenfor budgetaftalen.

»Kritik er nemt. Præstation er sværere,« påpegede han.

Steen Bundgaard (S)

De stemte for:
Socialdemokratiet, Venstre, Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance (stemte imod en skattestigning)

De stemte imod: Dansk Folkeparti, Østbroen, Enhedslisten, Beboerlisten, Velfærdslisten, SF, Henriette Malland (UP) og Jens Peter Hansen (UP)      

Relaterede artikler

Nyeste artikler