12.5 C
Randers
fredag, oktober 18, 2024

Workshop kickstarter kampen for en nikotinfri ungdom i Randers

Randers Kommune har afholdt den første workshop under projektet “Nikotinfri Ungdom”.

42 engagerede deltagere fra skoler, uddannelsesinstitutioner og foreningslivet i Randers Syd deltog.

Formålet med workshoppen var at tage de første skridt mod at skabe nikotinfrie miljøer for børn og unge i lokalområderne Romalt, Kristrup, Vorup og Assentoft.

Efter en velkomst af formanden for sundheds- idræts- og kulturudvalget i Randers kommune, Louise Høeg, præsenterede forebyggelseskonsulent Poul Sejr Nielsen data om den stigende brug af nikotinprodukter blandt unge.

35 procent af de 15-29-årige i Danmark anvender nikotinprodukter, hvor halvdelen bruger røgfrie produkter såsom Puff Bars og nikotinposer. I Randers Kommune har 18 procent af eleverne i 8. klasse prøvet e-cigaretter eller Puff Bars, produkter som er langt stærkere i deres virkning end gammeldags cigaretter. Poul Sejr Nielsen fortalte også om de skadelige virkninger, som nikotin har på unges hjerner. Han påpegede, at nikotin øger risikoen for stress, angst og depression.

Med indsatsen “Nikotinfri Ungdom” er det Randers Kommunes ambition at skabe nikotinfrie ungemiljøer på tværs af alle de steder, hvor unge færdes. I første omgang har kommunen fokus på Randers Syd og områderne Assentoft, Vorup, Kristrup og Romalt som et pilotprojekt. Dette sker for at opnå gode erfaringer, der kan bruges i resten af kommunen.

Efter præsentationen af de alvorlige fakta blev deltagerne i workshoppen delt op i grupper, først på tværs af baggrund og repræsentation. Derefter var der en runde, hvor grupperne blev inddelt efter, hvor deltagerne kom fra, såsom skoler, uddannelsesinstitutioner og idrætsforeninger. Blandt deltagerne var blandt andre seks elever fra 9. klasse på Tirsdalens Skole, der bidrog aktivt med gode input.

»Det er fedt at kunne videregive noget information, som de voksne ikke oplever. Som ung oplever vi det på første hånd, og det er fedt at blive lyttet til,« fortæller Sander Poulsen.

For Elias Thomsen var aftenen noget af en øjenåbner: »Jeg vidste godt, at det var farligt med de her nikotinprodukter, men det er skræmmende, at det er så farligt.«

Rasmus Platz er heller ikke i tvivl om, at han vil forsøge at påvirke sine skolekammerater til en anden adfærd: »Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan. Jeg frygter for konsekvenserne for de af mine venner, som bruger nikotinprodukter.«

De tre venner har endda indgået en pagt om, at hvis en af dem begynder at bruge nikotinprodukter, vil de hjælpe ham med at stoppe.

Workshopdeltagerne bidrog med mange værdifulde input til, hvordan indsatsen kan gøres effektiv, og hvilke udfordringer der skal adresseres i lokalområderne. Forvaltningen vil nu arbejde videre med disse input og bruge dem som grundlag for den fortsatte udvikling af indsatsen. “Nikotinfri Ungdom” er et længerevarende initiativ med rødder i Randers Kommunes Sundhedspolitik 2023-2026.

Ambitionen er at skabe nikotinfrie miljøer på tværs af kommunen, med fokus på de steder, hvor unge færdes, såsom skoler og idrætsforeninger.

Beslutningen om at intensivere indsatsen mod brugen af nikotinprodukter blev taget af et flertal i byrådet tidligere på året. Noget af det særlige ved indsatsen er det tætte samarbejde med lokalsamfundet, såsom skoler og fritidslivet. Ud fra de konkrete udfordringer, som de enkelte aktører peger på, igangsættes en målrettet indsats, der passer til lokalområdet. Derudover indeholder indsatsen blandt andet værktøjer som oplysningsbreve til forældre og informationskampagner til familier med børn i alderen 12-17 år.

Relaterede artikler

Nyeste artikler