Et nyt område på Kristrup Engvej er klar til at blive plantet til med skov, og dermed er der en oplagt julegave – nemlig Giv et træ. Det gavner biodiversiteten og bidrager til indsatsen for klimaet
Gennem de seneste år har det været muligt at støtte skovrejsningen i Randers Kommune med køb af træer via Giv et træ. I alt er der købt mere end 2.500 træer, som løbende er blevet plantet på det rekreative areal Skovholmen i Randers samt Kirkebro ved Munkdrup. I Havndal kan indbyggerne også se frem til en ny skov på Trudsholmvej, hvor 1.500 træer snart kommer i jorden.
Endnu en skov på vej
Derudover er det nye område på Kristrup Engvej blevet udpeget som kommende skov. Det er på dette areal, at de træer, der sælges i den kommende periode, bliver plantet. Det er Ivan Guldager, skovfoged i Randers Kommune, som sørger for, at de små træer kommer i jorden og løbende plejer skovarealerne. Han ser frem til arbejdet med den nye skov.
»Det giver jo altid en ekstra god følelse at plante et træ, som man ved, at nogen har købt i en god sags tjeneste. Og så er det selvfølgelig en fornøjelse at være med til at etablere ny natur til glæde for både os selv og klimaet.«
Han er løbende på udkig efter nye kommunale arealer til skovrejsning og glæder sig over, at endnu et snart kan plantes til med løvtræer, herunder eg og bøg.
Skovrejsning slår nye rekorder
Giv et træ er en del af Randers Kommunes indsats for at fremme den grønne omstilling i kommunen. En af målsætningerne er, at der inden 2030 skal være plantet 3.000 hektar ny skov i kommunen – og det går støt fremad. I 2024 er der blevet givet tilladelse til 57,4 hektar ny skovrejsning og etableret 27,47 hektar på kommunale arealer. Begge er nye rekorder siden 2018, hvor Randers Kommune vedtog Klimaplanen.
Man kan læse mere om Giv et Træ og muligheden for at købe træer på randers.dk/givettræ.
Ønsker man at få tilsendt certifikatet før d. 24. december 2024, er deadline for køb af træer tirsdag d. 17. december kl. 16.00.
Fakta Et træ koster 40 kr. og med købet følger et certifikat, hvor det fremgår, hvor træet bliver plantet. Pengene går, foruden køb af selve træet, til blandt andet arealforberedelser og ukrudtsbekæmpelse i de første 2-3 år efter plantningen. Når træer vokser, indfanger de CO2 og udånder oxygen gennem fotosyntese. Skove er dermed store “CO2-støvsugere”, fordi de lagrer CO2 i både deres stammer, grene, rødder og løv eller nåle. I Danmark har vi en unik mulighed for langvarig CO2-binding gennem skov, da den danske fredsskovspligt sikrer, at skovarealer ikke kan omlægges til anden drift. Der skal altså altid være skov på arealet, og når træerne er vokset til, fældes de løbende og bruges til tømmer og der plantes nye træer. På den måde opfanger de nye skove, der plantes, CO2 i mange århundreder. |