For første gang har Randers Kommune fået en særskilt politik for tilgængelighed. Politikken blev vedtaget af Randers Byråd på mødet den 16. december 2024.
Randers Kommune har nu en særskilt politik for tilgængelighed, der skal sætte de overordnede rammer for arbejdet med at sikre god tilgængelighed i byer, på vejene og i naturområder. Randers Byråd vedtog politikken på mødet den 16. december 2024.
Hent Randers Kommunes politik for tilgængelighed
I Danmark har der siden 1977 været krav i Bygningsreglementet til tilgængelighed for ”personer med nedsat bevægelses- og orienteringsevne” som det hed dengang. Siden er der kommet krav om tilgængelighed på en lang række områder. EU har indført regler om tilgængelighed og der er fx også indført krav om webtilgængelighed.
Tilgængelighed er derfor langt fra et nyt begreb, men det er første gang, at der i Randers Kommune er vedtaget en selvstændig politik dedikeret til tilgængelighed.
Politik for Tilgængelighed er blevet til som en del af arbejdet med byrådets vision. Politikken tager desuden udgangspunkt i FN’s Handicapkonvention og reglerne om tilgængelighed og lige muligheder.
Universelt design og information
Med politikken sætter byrådet fokus på to overordnede temaer i forhold til arbejdet med tilgængelighed. Det drejer sig om universelt design og oplysning og information.
Universelt design er et arkitektonisk begreb, der tager afsæt i at designe og indrette det offentlige rum på en måde, så alle føler sig velkomne og inkluderet. Her vil Randers Kommune arbejde med universelt design i byer og bygninger, trafikken og naturen.
Temaet om oplysning og information handler blandt andet om, at der skal være gode muligheder for at opsøge relevant information, så man fx nemt kan finde ud af, hvor der er adgang til parkering, handicaptoiletter, ramper eller elevatorer.
Input og opfølgning
Politikkens indhold er skabt med input fra blandt andet handicaprådet. Et forslag til politikken har desuden været i offentlig høring tilbage i december/januar 2024 og i september 2024 var den i høring i handicaprådet.
Du finder høringsmateriale og høringssvarene fra den offentlige høring her.
For at sikre, de overordnede visioner i Politik for Tilgængelighed bliver omsat til praksis, vil byrådet fremover hvert andet år få en redegørelse for, hvilke konkrete aktiviteter og tiltag, der er gennemført med henblik på at understøtte en bedre tilgængelighed for alle.