4.7 C
Randers
onsdag, januar 15, 2025

Ny undersøgelse: Kultur- og fritidslivet har stor betydning for den enkelte og for økonomien

Kultur- og fritidslivet er en vigtig drivkraft for både trivsel og økonomi i Randers Kommune. Det viser en ny analyse af kultur- og fritidslivet i Randers Kommune

For 35 procent af de borgere, der mener, at Randers Kommune er et godt sted at bo, er kulturlivet en vigtig årsag. Og samtidig styrker kultur- og fritidslivet også medborgerskab og trivsel.

Det er nogle af konklusionerne i en netop offentliggjort analyse af kultur- og fritidslivets betydning i Randers Kommune. Analysen er udarbejdet for at undersøge både den menneskelige og økonomiske værdi, kultur- og fritidsområdet skaber for borgere og samfundet i kommunen. Undersøgelsen er på tværs af både private og frivillige aktører og Randers Kommune og er udført af Silverlining Research, og blev præsenteret for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget onsdag aften.

Kultur- og fritidslivet beskæftiger 1393 personer rundt om i kommunen – enten direkte eller indirekte knyttet til aktiviteter inden for kultur- og fritid. Dertil kommer der en række arbejdspladser uden for kommunen. Området bidrager dermed også til store skatteindtægter. I 2022 var det årlige skatteprovenu fra området 156 mio. kroner til Randers Kommune. Samme år blev den samlede bruttoværditilvækst fra kultur og fritidsområdet på 689 mio. kroner inden for kommunegrænsen.

Kultur gør Randers til et attraktivt sted at bo

43 procent af borgerne oplever i høj eller meget høj grad, at Randers Kommune er en god kommune for dem. Derudover mener 38 procent, at Randers i nogen grad er en god kommune. Omvendt angiver 15 procent, at kommunen i mindre grad eller slet ikke er et godt sted at bo. Og det er især kulturlivet, natur og grønne områder samt fritids- og foreningsliv, der er årsag til at kommunen er god, mener borgerne. Det gælder især kommunens mange parker og naturområder, biografer, biblioteker og kulturinstitutioner.

Kultur- og fritidslivet spiller også en betydelig rolle i at fremme fællesskab og trivsel blandt kommunens borgere. Undersøgelsen fremhæver, hvordan tilbuddene ikke blot styrker livskvaliteten for den enkelte, men også bidrager til en stærk samhørighed på tværs af kommunen.

Undersøgelsen blev gennemført i efteråret 2024, hvor 1.899 borgere over 15 år svarede på et spørgeskema, der blev udsendt til e-boks. Formålet har været at skabe en dybere forståelse af, hvilken betydning kultur- og fritidstilbuddene har for borgerne og for samfundsøkonomien i Randers Kommune.

Analysen er udarbejdet i regi af 6-bysamarbejdet, der er et samarbejde mellem de seks største danske bykommuner; København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers.

Undersøgelsen kan læses her:
Kultur- og fritidslivets værdi for borgere og samfundet i Randers Kommune

Relaterede artikler

Nyeste artikler