-4 C
Randers
torsdag, november 21, 2024

Boserup besøgte dronningen på Amalienborg

Det er ikke enhver beskåret at få lov at være alene med majestæten, og føre en samtale med hende.

Det skete imidlertid for Jan Boserup fra Randers. Han besøgte dronningen for at takke for sin fortjenstmedalje i sølv. Den var blevet tildelt fordi han har været ansat ved Amtscentralen i Randers i 40 år.

I forbindelse med amternes nedlæggelse blev institutionen lagt under Via University College, og kaldes nu Center for Undervisningsmidler (Cfu). Det hører nu under staten.

Egentlig var det den tidligere borgmester Keld Hüttel, som var årsag til, at Boserup kom til Amtscentralen.

Han er udlært maskinarbejder, men på grund af en diskusprolaps blev han sygemeldt. Han kunne ikke holde sig i ro, og meldte sig derfor til VUC (Voksenuddannelsescenter) i Randers.

Keld Hüttel var på det tidspunkt forstander på VUC. Jan Boserup var utilfreds med elevbladet, og så gik han i gang med at lave et nyt.

Keld Hüttel var imponeret over bladet, og ville have det trykt professionelt, hvilket skulle ske på Amtscentralen.

Der tog Jan Boserup hen, og også chefen for Amtscentralen blev imponeret. Oveni købet så imponeret, at han straks tilbød Jan Boserup et job.

Det sagde han ja til, og har altså været der siden.

»Smede- og maskinarbejdere kan lave alt,« konstaterer Jan Boserup med et smil på læben.

Hans opgaver ved Amtscentralen var bl.a. opsætning af tryksager. Desuden måtte han lære at betjene et videokamera for at lave forskellige videoproduktioner.

Desuden lavede han lydoptagelser med forskellige kendte personer. Bl.a. lavede han et stort interview med Barner Andersen, som var medlem af Hvidstengruppen. Aksel Sørensen som var leder af modstandsgruppen A/s-gruppen i Randers, samt oberst Lunding.

Derudover har han lavet en stor diasserie fra Samsø.

Da de forskellige afdelinger blev sparet væk, fik han tilbud om at komme på lageret. Det sagde han straks ja til, fordi han på det tidspunkt var 58 år, og ville alligevel holde som 60-årig.

»I dag er jeg 74 år, og jeg er der stadig,« bemærker han.

Han kan slet ikke lade være: »Efter 5 ugers ferie, begynder jeg at længes efter at komme på arbejde igen,« fastslår Jan Boserup.

Det var Jan Boserups chef, som til hoffet havde indstillet ham til fortjenstmedaljen. Herefter modtog han et brev fra Kongehuset, med spørgsmål om man måtte undersøge hans fortid.

Man skulle lægge mærke til, at dronningen satte sin hånd frem, så er samtalen forbi. Så siger man farvel og endnu en gang tak, og bukker

»De giver ikke medaljer til hvem som helst. Bl.a. må man ikke være straffet. Så de vidste meget om mig, da jeg senere kom over og skulle takke for medaljen,« forklarer han.

Rektor for Via University College fik medaljen tilsendt, men da det var under coronatiden, så var den låst inde i pengeskabet. Da det blev muligt at mødes igen, fik han den overrakt af rektoren, hvorefter der var en lille ceremoni.

Den 1. november skulle han så til Amalienborg for at takke dronningen for medaljen. Det skulle vise sig, at det ikke var så lige til.

»Man kommer ind og bliver registreret. Det er militærfolk i gallauniform og sabler og medaljer. Efter to timers ventetid, blev jeg hentet, og blev ført til et andet rum, hvor jeg skulle vente igen. Her står Dronningens sekretær, og fortæller hvordan vi skal gebærde os, når vi kommer ind til majestæten,« fortæller Boserup.

Han var ikke alene. Der var mellem 40 – 50 personer, som alle skulle ind og takke for deres medalje.

Da han endelig kom ind til dronningen startede han med at bukke. Så skulle han give hånd, og bukke en gang mere.

»Goddag Deres Majestæt,« var indledningen, hvorefter han takkede for medaljen.

Han nævnede over for Dronningen, at han havde lavet en lydoptagelse med oberst Lunding. Hun kendte godt oberst Lunding, fordi han havde været ritmester for hende, og det gav anledning til en hyggelig snak.

»Man skulle lægge mærke til, at når dronningen satte sin hånd frem, så er samtalen slut. Så siger man farvel og endnu en gang tak, og bukker,« fremhæver Jan Boserup.

»I døren vender man sig om, bukker igen, og går herefter ud af døren,« forklarer han.

Jan Boserup kan aflive myten om, at man går baglæns hen til døren. Men ikke desto mindre spurgte alle gæster om det.

Besøget hos majestæten tog omkring 4 minutter. Men det var hele ventetiden værd.

Jan Boserup gik ud af skolen i 1962 og blev senere udlært maskinarbejder. Han har ikke været arbejdsløs i 60 år, og har kun haft ganske få sygedage.

News Netavis ønsker tillykke med den fortjente medalje.

Privatfoto

Relaterede artikler

Nyeste artikler