10.3 C
Randers
søndag, november 24, 2024

Ny hjertestarter i Linde

Landsbyen Linde i det nordøstlige Randers har fået installeret en hjertestarter, og er klar til at redde liv.

Hanne Nedergaard Hoe fra Linde Borgerforening ansøgte Trygfonden om en hjertestarter, da der ikke var nogen i byen, som virkede.

Hun oplyser, at det blev en langvarig proces. Fra da ansøgningen fandt sted, og til hun fik svar, gik der mindst et halvt år.

Herefter kom coronaen, og det betød, at det var svært at få afholdt det obligatoriske kursus i at benytte hjertestarteren, og det kunne ikke lade sig gøre at få aktiveret den inden der var afholdt kursus.

Torsdag den 9. december lykkedes det så endeligt at få afholdt et kursus. Indtil videre er 8 personer i Linde er nu uddannet til at benytte starteren.

Tidligere hang der en hjertestarter ved Brevdueforeningen, og den overtog Linde Borgerforening. Derfor blev den flyttet til forsamlingshuset i Linde, men desværre viste det sig, at den var defekt.

Da der ikke var serviceabonnement på hjertestarteren kunne det ikke betale sig at få den repareret.

Derfor blev der sendt en ansøgning af sted til Trygfonden, og den resulterede i, at der nu hænger en hjertestarter ved forsamlingshuset.

Såfremt der sker et hjertestop i Linde, har Hanne Nedergaard Hoe meldt sig til at hente og bringe hjertestarten, når der er behov for det. Hun vil blive ringet op af alarmcentralen, og får herigennem besked om hvor hun skal hen.

»Hvis en person falder om med hjertestop, er det vigtigste overhovedet, at gå i gang med hjerte/lungeredning. Det vil sige almindelig hjertemassage ved at trykke på brystkassen,« understreger Hanne Nedergaard Hoe.

Hun oplyser samtidig, at hvis der er flere til stede, så skal en anden ringe 112, mens en tredje henter hjertestarteren.

Hanne Nedergaard Hoe betoner endvidere, at alle kan benytte hjertestarteren. Man skal blot følge de instruktioner, som starteren selv giver.

Hvert år bliver 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for et hospital. Og her kan hjertestartere være afgørende for, om personen overlever.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Region Midtjylland har 66 ambulancer og 9 lægebiler

»Vi plejer at sige, at man ikke kan gøre noget galt fordi personen, der har hjertestop, er sådan set død. Så det kan ikke blive værre, end det er,« siger Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør ved Præhospitalet i Region Midtjylland.

Selvom Region Midtjylland har 66 ambulancer og 9 lægebiler, så er det en kæmpe stor hjælp med så mange frivillige, oplyser han.

»Hvis der ikke sker noget, før ambulancen kommer, så er der i grove tal 3 procent, der overlever. Hvis der kommer frivillige og giver hjerte/lungeredning, så er det cirka 15 procent, der overlever. Hvis man giver stød, inden ambulancen kommer, er det over 50 procent, der overlever,« oplyser Per Sabro Nielsen.

Ved siden af hjertestarteren hænger en instruktion, og Hanne Nedergaard Hoe anbefaler alle borgere i Linde til at kigge forbi, og læse instruktionen, så man i forvejen er forberedt, hvis der bliver brug for hjertestarteren.

Prisen på en hjertestarter er omkring 28.000 kroner og finansieres af Trygfonden.

Borgerne opfordres til at kigge forbi, for at læse instruktionen

Relaterede artikler

Nyeste artikler