19.1 C
Randers
fredag, september 20, 2024

Fælles udrykning beroliger psykisk syge – men nu er det slut!

En sygeplejerske er med i bilen, når politiet kører ud til psykisk syge. Formålet er færre tvangsindlæggelser, men også at nedtrappe konflikter og gøre indlæggelserne mindre dramatiske. De første erfaringer er positive.

Projektet hedder Fælles Udrykningsteam (FUT) og handler om at psykiatri og politi rykker ud sammen i en særlig, fælles patrulje, når der opstår situationer med sårbare eller psykisk uligevægtige borgere, hvor politiet plejer at blive tilkaldt.

Det fælles Udrykningsteam blev etableret i 2019 i en forsøgsordning, som blev finansieret af satspuljemidler, hvor der var bevilget 994,9 millioner kroner til blandt andet en styrket indsats i psykiatrien.

Men fra den 1. januar i år er det slut.

Satspuljemidlerne er brugt op, og dermed har politiet ikke længere den fornødne økonomi til at finansiere de sygeplejersker, som skulle give den professionelle rådgivning i tilspidsede situationer.

Politiet kaldes oftere og oftere ud til mennesker, der er psykotiske eller selvmordstruede. Det har fået Rigspolitiet til at indgå et samarbejde med sygeplejersker, der kører med i bilen.

Det kan være psykisk syge, der forskanser sig bag en låst dør og truer med at tage deres eget liv. Eller løber rundt på gaden på flugt fra vrangforestillinger og indre stemmer.

»Opgaverne og arbejdet med de psykisk syge forsvinder jo ikke, fordi vi ikke længere har en professionel sygeplejerske til rådighed, når vi kommer ud til disse personer,« påpeger lederen af FUT, vicepolitiinspektør Allan Nielsen fra Østjyllands Politi.

Sygeplejerskerne havde desuden mulighed for at bidrage til deeskalering og medvirke til, at borgernes behov for indlæggelse sker frivilligt.

»Når vi har en sygeplejerske med i patruljen, så oplever vi et mindre behov for brug af magt, og vi har i fællesskab mulighed for at opnå en bedre dialog med de udsatte borgere,« siger Allan Nielsen.

En undersøgelse, som Rigspolitiet står bag, viser, at antallet af hændelser, der involverer personer med psykiske lidelser, på syv år er steget fra knap 16.000 til cirka 43.000 om året i hele landet. Hvor de i 2009 udgjorde 5,6 procent af alle hændelser hos politiet, udgjorde de i 2016 12,8 procent.

Samtidig vokser antallet af tvangsindlæggelser, hvor psykisk syge indlægges på røde eller gule papirer, hvis de er i fare for sig selv eller andre.

Udrykningsteamet var med til at give omsorg, råd og vejledning til borgere, der har brug for akut hjælp, når øvrige tilbud er lukket.

I Østjyllands Politikreds var tilbuddet åbent i tidsrummet fra kl. 10.00 – 18.00, og torsdage fra kl. 15.00 – 23.00.

Fast bemanding i Østjyllands Politi

I Østjyllands Politi var otte-ti politifolk og seks sygeplejersker fast tilknyttet, og det gav dels et sammentømret team, dels et stort kendskab til hinandens fagligheder. Dertil kom, at man fik oparbejdet et indgående kendskab til at arbejde med personer med psykiske lidelser.

»Omkring 70 % af de mennesker vi hjælper er gengangere,« vurderer Allan Nielsen.

»Man kommer til at kende de personer, der gang på gang optræder i psykiatrien og på døgnrapporten, og så ved man bedre, hvordan de skal takles, og hvad deres behov er,« forklarer vicepolitikommissæren.

Det kan ikke undgås, at der vil være episoder, hvor der opstår konfrontationer. Det dog sjældent, og der har kun været et par gange, hvor psykisk syge er blevet sigtet for vold mod tjenestemand i funktion.

Håber stadig på permanent ordning

FUT’s arbejde høster ros fra alle sider i det østjyske. Både fra de praktiserende læger, læger i psykiatrien, opholdssteder og fra de psykisk syge selv. Også i vagtcentralen og hos politikollegerne er man glade for FUT, fordi de aflaster beredskabet. Præcist hvor meget er dog svært at gøre op i tal, men det kan bestemt mærkes, fastslår politikommissær Allan Nielsen.

Han ser helt klart perspektiver i, at FUT får lov at fortsætte, og håber stadigvæk på, at der vil komme en løsning, så ordningen kan genoptages og ser gerne, den bliver permanent.

»Jeg ser gerne en permanent, og endda udvidet ordning, så FUT kan rykke ud om aftenen og i weekenderne, hvor behovet også er stort,« siger Allan Nielsen.

Daglig leder af FUT i Østjyllands Politi, Allan Nielsen, håber, at FUT bliver en permanent ordning

Færre tvangsindlæggelser

I Region Sjælland viser de første erfaringer, at der sker færre tvangsindlæggelser.

Ledende oversygeplejerske Mia Hesselberg forklarer, at en indlæggelse i psykiatrien nogle gange helt kan undgås, fordi sygeplejersker og politi i samarbejde finder et alternativ.

Andre gange har en læge allerede besluttet, at borgeren er så syg, at det er nødvendigt med en tvangsindlæggelse.

»Den beslutning kan vi ikke ændre, men vi kan medvirke til, at indlæggelsen bliver mindre dramatisk,« siger Mia Hesselberg.

Reduceret team i Østjylland

Østjyllands Politi har vurderet erfaringerne fra det fælles udrykningsteam til at være så positive, at man forsøger at fortsætte ordningen. Det sker dog uden professionel rådgivning og psykiatrifaglig bistand fra en sygeplejerske.

 »Vi har hos Østjyllands politi valgt at fortsætte med FUT, selv om vi ikke har en sygeplejerske med i bilen. Det gør vi fordi at vi gerne vil udnytte de gode erfaringer vi har opnået gennem de seneste 2,5 år. Det er særligt fortrolighed med opgaverne og et øget kendskab til den persongruppe vi arbejder med, der gør at vi mener, at FUT er værd at bevare,« understreger Allan Nielsen.

På et møde den 2. februar vil regionens psykiatri- og socialudvalget foretage en status på det fælles udrykningsteam, og her vil der komme et fingerpeg om, hvorvidt ordningen kan fortsætte i Østjyllands Politikreds som hidtil.

Formand for udvalget, Jacob Klærke (SF) er positivt indstillet til at der igen kommer psykiatriske sygeplejersker med på opgaver hvor psykisk syge indgår.

News Netavis følger sagen.

Relaterede artikler

Nyeste artikler