6.9 C
Randers
søndag, november 24, 2024

Regeringen åbner for amerikanske tropper på dansk jord

Danmark indleder konkrete forhandlinger om et nyt forsvarssamarbejde med USA.

Regeringen har indledt forhandlinger med USA om et nyt forsvarsaftalesamarbejde, der kan komme til at betyde, at amerikanske tropper og materiel kan placeres i Danmark.

Det har statsminister Mette Frederiksen netop oplyst på et pressemøde i Spejlsalen.

»Det er endnu ikke på plads, hvordan det kommer til at se ud, men det kan omfatte amerikanske soldater på dansk jord. Det er et nybrud med mange årtiers ikke-stationeringspolitik på dansk grund,« lød det fra Mette Frederiksen.

På pressemødet lagde statsministeren vægt på, at det mulige samarbejde ikke kun er afledt af den højspændte situation omkring Ukraine. Selvom man er selvfølgelig er opmærksom på det.

»Vi står over for nye og stadig mere komplekse trusler, som terror og hackerangreb. Og så står vi aktuelt over for autoritære kræfter fra Rusland, « sagde statsministeren.

Forsvarsminister Morten Bødskov udtaler:

»En forsvarssamarbejdsaftale med USA skal underbygge det tætte samarbejde USA og Danmark i forvejen har. Det har været afgørende for vores sikkerhed og tryghed, at Danmark er i kernen af NATO, sammen med USA. Det er derfor, at vi står skulder ved skulder med USA, når vestlige værdier som frihed og demokrati udfordres.« 

»Aftalen vil lette og videreudvikle vores allerede tætte militære samarbejde med USA og forbedre amerikansk adgang til – og mobilitet på – det europæiske kontinent og i Danmark. Det vil gavne både Danmark og USA og bidrage til europæisk samarbejde.«  

Udenrigsminister Jeppe Kofod supplerer:

»Vi står lige nu midt i en kamp om værdier. Det handler ganske enkelt, om at vi vil insistere på den regelbaserede verdensorden og de demokratiske værdier, vi har bygget vores samfund op omkring. Her står Danmark og USA urokkeligt sammen. Med den verden vi ser omkring os skal vi gå nye veje og vi ønsker at samarbejde endnu tættere med vores vigtigste allierede. Det er godt for Danmark, Europa og det forpligtende fællesskab i NATO. I svære tider rykker venner endnu tættere sammen. Det gør Danmark og USA nu.«

Russiske og belarusiske kamptropper side om side.

Sådan ser det lige nu ud i Belarus, tidligere kendt som Hviderusland, hvor de to lande holder en storstilet militærøvelse.

Rusland har ikke fortalt, hvor mange soldater der deltager i øvelsen, men Nato vurderer, at der kan være tale om helt op mod 30.000, det skriver blandt andre Reuters.

Derfor bliver der fra Vesten set med en vis bekymring mod Belarus.

»Øvelsen i Belarus, er særligt bekymrende, fordi det er en enorm øvelse med mange tropper og avancerede våbensystemer,« siger Nato’s vicegeneralsekretær Mircea Geoana.

Belarus er, udover at være tæt allieret med Rusland, også naboland til Ukraine. Og netop derfor bliver militærøvelsen af mange vestlige lande kædet sammen den nuværende konflikt, hvor forholdet mellem Rusland og Vesten lige nu er særdeles køligt.

»Rusland er i gang med at eskalere, ikke at deeskalere, og vi håber, at det ændrer sig,« lød det i går fra Jen Psaki, pressesekretær i Det Hvide Hus.

Relaterede artikler

Nyeste artikler