13.6 C
Randers
fredag, september 20, 2024

Bodil Jørgensen: Det var svært at spille Gudrun Fiil

Rollen som Gudrun Fiil i de film om Hvidstengruppen, gjorde et stort indtryk på skuespiller Bodil Jørgensen.

Lørdag besøgte den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen Hvidsten Kro, hvor hun bl.a. berettede om hvordan hun reagerede, da hun fik tilbudt rollen som Gudrun Fiil i den første film om Hvidstengruppen.

Efterkommer bød velkommen

Efter at frihedsbudskabet havde lydt som optakt til foredraget, blev de omkring 200 gæster budt velkommen af Marius –og Gudrun Fiils tipoldebarn Malene Fiil.

Før Gudrun rollen havde hun kun spillet fiktion

Førhen havde Bodil Jørgensen kun spillet fiktion, men nu skulle hun pludselig spille et menneske, som havde eksisteret i virkeligheden, og som havde gået grusomme ting igennem.

Bodil Jørgensen kendte ikke så meget til Hvidstengruppen. Men for at lære hvem Gudrun Fiil var, og af hvilken støbning hun var, fik hun overdraget nogle dagbøger, avisartikler, afskedsbreve og mødte nogle efterkommere af familien Fiil.

Derigennem lærte Bodil Jørgensen den brave, stoute og stærke krokone at kende, og fik meget stor respekt for hende.

Rollen betød også, at hun har fået et tæt forhold til familien Fiil. Så ofte det er muligt, besøger hun Hvidsten Kro, hvor det nu er Marius og Gudruns oldebarn, Søren Fiil der sammen med sin hustru Christina driver kroen.

Også den lille Gulle i filmen besøger Bodil Jørgensen hver gang hun er i området. Gulle er i dag en dame på 77 år, og hun taler åbent og ærligt om de store problemer, som hendes mor Tulle havde, efter at have siddet i forskellige tyske tugthuse.

”Gulle” kunne bestikkes

Bodil Jørgensen forklarede også hvordan det lykkedes hende og det øvrige skuespilhold at få den lille Gulle i den sidste film til at reagere som hun skulle.

»Den lille henrivende pige var meget medgørlig. Måske fordi jeg altid havde lækre ærter, gulerødder og bolsjer i lommen,« afslørede hun.

Relation til krigen i Ukraine

Rollen som Gudrun Fiil har resulteret i, at Bodil Jørgensen i dag er skræmt over det overgreb, som Rusland har lavet i Ukraine. Nu kan hun bedre forstå de følelser, som modstandsfolkene havde, når de valgte at kæmpe for deres frihed.

Billetter revet væk

Billetterne til foredraget blev solgt via facebooksiden »Hvidstengruppen.« Omkring tre timer efter opslaget, var samtlige billetter solgt.

Der blev der oprettet en venteliste, som hele tiden voksede, og som på et tidspunkt nåede 75 personer.

Derfor indvilgede Bodil Jørgensen i at afholde to foredrag, således at mange flere fik mulighed for at deltage.

Foredragene omhandlede ikke bare rollen som Gudrun Fiil, men om hele hendes karriere som skuespiller, hvor hun blandt andet har medvirket i mere end 40 spillefilm. Hertil kommer adskillige TV-serier som f.eks. Rytteriet.

Bodil Jørgensen viste alle sine facetter af skuespilkunsten. Hun fik publikum til at grine, og andre til næsten at græde.

Efter foredragene var der lang kø for at få lov til at hilse personligt på Bodil Jørgensen. Hun tog sig god tid til hver, og mange tog stolte hjem med en selfie sammen med den kendte og populære skuespiller.

Hellere Hvidsten end København

De to foredrag blev afholdt samme aften, som der var uddeling af Bodil-priser i København.

Filmen »Hvor kragerne vender,« hvor Bodil Jørgensen spiller en væsentlig rolle, var nomineret som den bedste film.

Imellem de to foredrag modtog Bodil Jørgensen en SMS fra en skuespilkollega, som mindede hende om, at de skulle mødes.

Men for Bodil Jørgensen var det vigtigere at møde mennesker i virkeligheden, end at deltage i ”glimmerværk.”

»Så jeg vil hellere være her i Hvidsten sammen med jer, end at være i København,« sagde Bodil Jørgensen, og høstede store klapsalver.

Hvidsten Kro planlægger flere arrangementer med relation til besættelsen i løbet af året.

Maddiker

I øjeblikket turnerer hun rundt i hele landet sammen med Rikke Wölck og Jannie Faurschou. Det er et humoristisk og velspillet teaterstykke om at blive gammel.

Relaterede artikler

Nyeste artikler