14.6 C
Randers
fredag, september 20, 2024

Randers: Stort pres på lokale madhjælpsprojekter

Venligboerne Randers’ Foodbank og det private initiativ “Fællesskabet” mærker stort pres på deres tilbud. Der opfordres til støtte fra lokalsamfundet.

I løbet af de seneste par år – både pga. Corona, men på det seneste især også pga. krigen i Ukraine og de stigende priser på dagligvarer, har lokale madhjælpsprojekter mærket et stigende behov for hjælp til borgere i Randers Kommune.

Det betyder bl.a., at den mad, der kommer ind via donationer og via eksisterende aftaler med lokale dagligvareforretninger, ikke rækker så langt, som de plejer. Og heller ikke så langt, som der reelt er behov for.

“Fællesskabet” er et initiativ med et skab, der dagligt fyldes med overskudsgrønt og -frugt. Det har fungeret rigtig godt og hjulpet mange af især Nordbyens udsatte og familier på overførselsindkomst med at få pengene til at slå til, fordi de har kunnet supplere dagligvareindkøbet med lidt grønt fra “Fællesskabet”, fortæller Karina Hjorth fra Venligboerne.

Men især den seneste uges tid har der både været mindre overskud fra butikkerne og større interesse for skabet, så det nogle dage har været fuldstændig ryddet mindre end 10 minutter efter, det er fyldt op, oplyser hun.

Der er simpelthen ikke mad nok længere. Venligboerne Randers’ Foodbank har i en lang periode haft uddelinger af madhjælp til ca. 10-12 forskellige husstande om ugen, men den seneste uddeling nåede hele 20 tilmeldte, hvoraf flere var store husstande.

– Fortsætter denne stigning, hvilket alt tyder på, vil der være tomt på flere af foodbankens hylder om et par uger. Og det er lige akkurat når vi når sidst på måneden, hvor de fleste normalt har behov for hjælp, siger Karina Hjorth.

Donationer hjælper økonomisk pressede familier

Både Venligboerne Randers’ Foodbank og “Fællesskabet” hjælper mange grupper mennesker, der af én eller anden årsag er ramt på økonomien og har svært ved at få pengene til at slå til. Det kan være børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet, enlige forældre med lav indkomst, hjemløse, pensionister, men også flygtninge, som ikke overraskende er en hurtigt voksende gruppe lige nu.

– Selvom de fleste har – eller snart får – en indtægt fra det offentlige, ved vi af erfaring, at de udbetalte beløb desværre gør det svært at få pengene til at strække. Kommer der blot én uventet regning i en måned, kan en families økonomi ramle fuldstændig. Begge initiativer har brug for donationer for at kunne hjælpe familierne med mad, både nu og fremover, understreger Karina Hjorth.

– Derfor er der her et opråb til de, der har lidt ekstra på kistebunden. I må meget gerne donere dagligvarer til projekterne. Det gælder især basisvarer/tørvarer (eks. pasta, ris, bulgur, morgenmadsprodukter, konserves osv), men også hygiejneprodukter og bleer, pointerer hun.

Der tages også meget gerne imod drikkevarer som saft, juice, kaffe, te, langtidsholdbar mælk og lignende. Men der er også brug for løbende donationer af friske varer.

Venligboerne Randers’ Foodbank har mulighed for at modtage både køl og frost efter aftale. Dog kan de godt bruge et ekstra køleskab i foodbanken, før der for alvor kommer større mængder ind til dækning af det reelle behov for hjælp.

– Men det løser sig nok. Sådan er det nemlig altid i Venligboerne Randers, siger Karina Hjorth

Der skabes små mirakler på daglig basis, en udfordring er til for at blive løst – og ved fælles hjælp sker det næsten altid.

Venligboerne Randers håber nu, at fællesskabet rækker udover deres egne rækker. Donationer kan indleveres i VenligboHus, lørdage fra 9:30-11:00 eller efter aftale på adressen Hadsundvej 164A, 8930 Randers NØ (bagsiden af den røde 2-etagers bygning ved Centerlak).

Man kan også kontakte foreningen på e-mail donation@venligboerne-randers.dk.

Ønsker man at donere til “Fællesskabet” sætter man blot sin donation (dog ikke køl/frost) i skabet på Platanvej 25B. Man kan også sende økonomiske donationer til Venligboerne Randers via MobilePay 12413, kontooverførsel eller med kreditkort – detaljerne findes på foreningens hjemmeside: Sådan hjælper du med donationer

Fællesskabets køleskab, hvor der netop er fyldt en ny donation i skabet.
Fællesskabets køleskab efter blot 10 minutter. Da var det hele ryddet.

Relaterede artikler

Nyeste artikler