4.1 C
Randers
søndag, december 22, 2024

Randers: Flere fritidsjob til unge gør en stor forskel

Forskning viser, at fritidsjob er med til at sikre, at unge i højere grad gennemfører uddannelse og bider sig fast på arbejdsmarkedet. Derfor vejleder Jobcenter Randers’ virksomhedsservice lokale virksomheder til at have jobåbninger for unge i form af fritidsjob.

Gevinsterne er mange, når virksomheder vælger at ansætte unge i fritidsjobs. Det gælder både for det enkelte unge menneske, for samfundet og ikke mindst for virksomhederne. Randers Kommunes virksomhedsservice Jobcenter Randers Erhverv arbejder for, at flere virksomheder bliver opmærksomme på den unge arbejdskraft. Tal fra Danmarks Statistik viser, at det virker. Randers er en af de kommuner i Danmark, hvor flest unge har et fritidsjob.

»Det har stor betydning at unge mennesker bliver en del af en arbejdsplads. Set med virksomhedens øjne får man mulighed for at afprøve den unge arbejdskraft og give dem deres første positive oplevelse på arbejdsmarkedet. Den investering styrker både virksomhedens image og skaber en pipeline af voksne medarbejdere, der ønsker at vende tilbage til virksomheden efter endt uddannelse. For de unge mennesker er det meget positivt, at de oplever, at der bliver stillet krav til dem og de lærer at indgå i et forpligtende arbejdsfællesskab. Vi ved, at det øger sandsynligheden for, at de unge opnår varig tilknytning til arbejdsmarkedet i deres voksenliv,« siger Tine Arensbach, virksomhedsservicechef i Jobcenter Randers Erhverv.

Randers med mange unge i arbejde

I Randers Kommune er mange virksomheder positive over for at ansætte de unge. Det glæder Tine Arensbach, som håber, at det kan inspirere endnu flere lokale arbejdsgivere, som vil få øjnene op for styrken ved de unges arbejdskraft.

»I vores daglige virksomhedskontakt prøver vi at udfordre nogle af de forestillinger, vi kan møde om, hvor meget tid det kræver, at have et ungt menneske ansat. Det kræver selvfølgelig ressourcer og lyst at have unge mennesker ansat, men der skal ikke findes på særlige opgaver til de unge – det vigtigste er, at de bliver mødt i øjenhøjde med motiverende forventninger og præcise retningslinjer for, hvordan man gebærder sig på arbejdspladsen. Mange arbejdsgivere ser disse unge mennesker vokse af at få et vist ansvar, og det styrker samtidig mangfoldighed i den samlede medarbejderskare,« siger Tine Arensbach.

Virksomheder går forrest

Helsekostbutikken Gaias Basar er en af de lokale Randers-virksomheder, som har ansat ungarbejdere – både for det gavnlige samfundsmæssige perspektiv, men også fordi ungearbejdernes kortere arbejdstider passer til virksomhedens opgaver.

»Det er en fornøjelse at se udviklingen hos de unge, som har godt af at komme ud og være på en arbejdsplads og forme deres voksenidentitet. Det er en god start på de unges erhvervsliv, og det vil vi som virksomhed gerne bidrage til. Også fordi det er en kæmpe hjælp for os, at ungarbejderne hjælper med vask, rengøring og pakkeopgaver, så vores faglige personale kan koncentrere sig om deres kerneopgaver,« fortæller Dorte Heitmann, ejer af Gaias Basar.

Sara Bæk har arbejdet i Gaias Basar siden hun var 14 og gik i 8. klasse. Nu er hun 18 år og går i gymnasiet.

»Jeg har altid gerne ville tjene mine egne penge. Det giver en frihed, og jeg har lært hjemmefra, at man skal tjene sine egne penge. Ved at arbejde her har jeg lært om feriepenge, at overholde sine aftaler, melde sig syg ved sygdom og stå til ansvar for andre end min mor og far,« siger Sara Bæk og tilføjer:

»Det er inspirerede at være på arbejde sammen med andre, der er gode til det, de gør. Dorte sagde helt fra start, at skole og fritidsaktiviteter er lige så vigtige som fritidsjob, så hvis jeg har mange lektier eller afleveringer, kan jeg få fri. Men jeg arbejder ikke sent og kun hver anden lørdag, så der er masser af tid til at lave meget andet. Jeg går meget op i skole og lektier også, så timeantallet passer perfekt,« siger Sara Bæk

Relaterede artikler

Nyeste artikler