Nogle af hverdagens helte i Østjylland modtog stor tak og dusører for deres enestående indsatser.
Dusørceremonien blev afholdt på politigården i Aarhus. Her modtog dusørmodtagerne takkebreve og mindre kontantbeløb af politidirektør Kirsten Dyrman og stabschef Thomas Anderskov Riis.
»Fælles for dusørmodtagerne er, at de alle er gået et ekstra skridt for at hjælpe andre. Det synes vi fortjener anerkendelse og et klap på skulderen. Forhåbentligt kan det også tjene som inspiration for andre, der kommer til at stå i lignende situationer,« siger politidirektør Kirsten Dyrman.
Oprindeligt var det planen, at ceremonien skulle have været afholdt sidste år, men på grund af COVID-19 blev arrangementet udsat til 2022.
Der blev givet dusør til:
John Emil Tolstrup (53 år) fra Hadsten
Den 6. september 2019 var John på vej til en opgave med Hjemmeværnet, da han kørte forbi to biler, som var forulykket i krydset mellem Frijsenborgvej og Fuglsangvej i Hammel. John reagerede straks og begyndte at regulere trafikken, så ambulance- og redningspersonale kunne fokusere på de tilskadekomne. Ved politiets ankomst fortsatte John med trafikreguleringen, så politiet kunne koncentrere sig om andre opgaver på ulykkesstedet.
Jonas Bonde Jensen (31 år) fra Aarhus C
Den 6. december 2019 passerede Jonas tilfældigt en livløs dreng på fortovet, der var faldet om på grund af et hjertestop. Jonas reagerede øjeblikkeligt og begyndte straks at give hjertemassage på den 15-årige dreng sammen med en politibetjent. To vidner blev sendt efter en hjertestarter, som herefter blev anvendt på drengen. Kort tid efter begyndte drengens hjerte at slå igen, hvorefter han i ambulance blev kørt direkte til Aarhus Universitetshospital. Det viste sig senere, at drengen – takket være Jonas’ og politibetjentens ekstraordinære indsats – var i god behold.
Monica Østergaard Rasmussen (46 år) fra Hjortshøj
Den 10. december 2019 blev Monica og en anden borger – i deres funktion af hjerteløbere – kaldt ud til en livløs mand, der havde taget sit eget liv. Ved ankomst til stedet konstaterede de, at der allerede var 10 hjerteløbere på stedet, hvorfor Monica og den anden borger rettede deres fokus mod afdødes forlovede, der stod alene tilbage med sit 1-årige barn. De ydede psykologisk førstehjælp til den kriseramte kvinde, ligesom de tog sig af det lille barn, så politiet kunne udføre deres arbejde med kvinden.
Frej Rysgaard Møller (12 år), Siri Rysgaard Møller (8 år) og Nina Bangsgaard Møller (38 år) fra Hjortshøj
Den 7. marts 2020 fandt søskendeparret Frej og Siri, i forbindelse med leg på en mark, et menneskeskelet i et vandhul i Hjortshøj. De gik hjem og tilkaldte deres mor, Nina, der derefter ringede 112. Dette resulterede i, at politiet kort tid efter ankom til stedet og tog sig af fundet. Frej og Siri udviste både mod og overskud ved at forholde sig fattet, undgå at røre ved skelettet samt udtrykke sig klart og tydeligt i forbindelse med den efterfølgende afhøring.
Maria Østergaard Friis (18 år) og Zenia Munk Hansen (18 år) fra Kolind
Den 9. maj 2020 så Maria og Zenia en mand, med blod løbende ned ad den ene arm, som øjeblikkeligt havde brug for hjælp. Veninderne agerede handlekraftigt og alarmerede straks 112, og med hjælp fra alarmcentralen fik de øjeblikkeligt lagt pres på mandens håndled ved at binde en jakke omkring det.
Derudover formåede Maria og Zenia at bevare overblikket og skubbe den kniv væk fra manden, som han havde brugt til at gøre skade på sig selv. De forsøgte at holde kontakten med manden, mens de afventede ambulancens ankomst. Da ambulancen ankom, løb Maria ned til vejen og vinkede den ind til stedet, mens Zenia blev tilbage med den tilskadekomne mand.