4.8 C
Randers
mandag, december 23, 2024

Prisen på fjernvarme på vej op

Det bliver dyrere at skrue op for varmen fra næste år. Det forventer Verdo, der varsler prisstigninger nu for at give kunderne mulighed for at indstille sig på stigningen.

»For den enkelte kunde kan det mærkes, når priserne på en helt basal ydelse som varme stiger, og her vil stigningen kunne opleves ret markant. Så selvom et halvt år i forvejen kan virke som lang tid, synes vi, det er vigtigt, at kunderne allerede nu kan forholde sig til det,« siger Karsten Randrup, fjernvarmechef hos Verdo.

Det er bl.a. stigende priser på indkøb af brændsel, som presser prisen på varme op. Verdo anvender bæredygtig grøn biomasse og hovedsageligt træflis, som lige nu stiger kraftigt i pris, blandt andet på grund af krigen i Ukraine og de deraf store prisstigninger på andre brændsler som kul, olie og naturgas.

Men også lokale forhold er med til at ændre prisen.

I Herning påvirkes prisen af, at Herningværket skal lukkes ned i 3 måneder, og i den periode foregår fjernvarmeproduktionen på reservelastcentraler, som fyrer med naturgas. Det er dyrere end den træflis, som fjernvarmen normalt bliver produceret på.

I Randers kan stigningen for 2023 opleves ekstra stor, da det beløb, kunderne her får tilbagebetalt fra tidligere tilbagebetalingssager, er mindre i 2023 end i den foregående periode fra 1. maj til 31. december 2022. Det skyldes, at sagerne løbende bliver afsluttet. Det er Forsyningstilsynet, som i sidste ende fastlægger planerne for tilbagebetalingerne.

Som tingene ser ud lige nu, er de forventede fjernvarmepriser for 2023:

• Randers: ca. 12.900 kr. inkl. moms for et standardhus
• Herning: ca. 13.700 kr. inkl. moms for et standardhus

Fjernvarmekunder bør dermed forberede sig på et prishop. Det hører dog med til historien, at priserne har været lavere de seneste år, så trods den markante stigning ventes priserne i både Randers og Herning at holde sig under niveauet fra 2017.

Samtidig er det vigtigt at understrege, at priseksemplerne er baseret på de forhold, vi kender til nu. Hvis forholdene ændrer sig, kan det tilsvarene ændre estimaterne.

Fakta Et standardhus er ifølge Forsyningstilsynet og Dansk Fjernvarme defineret som et hus på 130 m2 med et årsforbrug på 18.100 kWh. Definitionen på et standardhus er dog af ældre dato og fra en tid, hvor husene var dårligt isolerede. Derfor bruger langt de fleste i dag mindre fjernvarme end det, der svarer til et ”standardhus”. Med andre ord så vil de fleste få en lavere regning end standardhuset, selv om de bor i et hus på 170 m2

Fakta

Et standardhus er ifølge Forsyningstilsynet og Dansk Fjernvarme defineret som et hus på 130 m2 med et årsforbrug på 18.100 kWh. Definitionen på et standardhus er dog af ældre dato og fra en tid, hvor husene var dårligt isolerede.

Derfor bruger langt de fleste i dag mindre fjernvarme end det, der svarer til et ”standardhus”. Med andre ord så vil de fleste få en lavere regning end standardhuset, selv om de bor i et hus på 170 m2

Relaterede artikler

Nyeste artikler