4.7 C
Randers
tirsdag, december 24, 2024

Workshop om sundhedspolitik: Sundhed er et fælles ansvar

Det kræver en stor fælles indsats på tværs af både fagligheder og sektorer at give borgerne de bedste forudsætninger for at forbedre deres sundhedstilstand. Det mener udvalget for Sundhed, Kultur og Idræt, og derfor blev en lang række forskellige aktører indbudt til en workshop om den kommende sundhedspolitik i Randers Kommune.

I sensommeren 2022 var 120 mennesker på tværs af fagligheder i de kommunale, regionale og private sektorer samlet for at drøfte mulighederne for at løfte sundheden blandt borgerne i Randers Kommune i fremtiden.

»Vi mener, at det kræver en bred tværfaglig indsats, hvor vi får set på rammer og strukturer for vores dagligdag, og derfor er det vigtigt med et tæt samarbejde mellem kommunens forvaltninger for at løfte sundheden. I udvalget glæder vi os over engagementet og den store idérigdom blandt deltagerne i workshoppen, og vi ser frem til det videre arbejde med sundhedspolitikken,« siger Louise Høeg, formand for Sundhed, Kultur og Idræt i Randers Kommune.

Formålet med workshoppen var at få input til udviklingen af sundhedspolitikken for 2023-2026. En nyligt gennemført undersøgelse om danskernes sundhedstilstand viser, at der blandt andet er store udfordringer med tobak, bevægelse, mental sundhed og såkaldte multikronikere; det vil sige mennesker med mere end én kronisk sygdom.

Sundhedspolitikken bliver behandlet af Sundheds-, Kultur- og Idrætsudvalget i oktober 2022 og kommer i offentlig høring fra midten af november til ultimo december 2022. Ifølge planen behandler Byrådet forslaget til sundhedspolitikken i januar 2023.

Sundhed skal tænkes ind i byplanlægning

En af oplægsholderne ved workshoppen om sundhedspolitikken var Nels G. Markussen, chef for Plan, By og Natur i Randers Kommune. Han fortalte, hvordan man allerede arbejder med at fremme borgernes lyst til at bevæge sig ved blandt andet at forbedre adgangen til naturen og invitere til ophold og bevægelse i byrummet.

»Der er mange af de opgaver, vi løser, der i forvejen har noget med sundhed at gøre, og derfor er det vigtigt, at vi løfter i flok, når vi skal løse udfordringerne med sundhedstilstanden. Vi tænker for eksempel altid mulighed for ophold, bevægelse og udeliv ind i planlægning af nye boligområder og i ændringer af eksisterende grønne områder og byrum,« siger Nels G. Markussen, og tilføjer:

»Vi skal også blive endnu bedre til at arbejde på tværs og lave en fælles strategi for, hvordan vi når de målgrupper, der har særligt brug for at blive hjulpet i den rigtige retning i forhold til sundhed og trivsel. Og her har alle forvaltningsområder et ansvar og store muligheder for at gøre en forskel.«

Af konkrete planer inden for Natur- og Miljøområdet er der blandt andet etablering af bedre adgang til udvalgte naturområder for personer med funktionsnedsættelse og et generelt fokus på at skabe rehabiliterende og sundhedsfremmende forløb i naturen – for eksempel i trygge rammer på Randers Naturcenter.

Relaterede artikler

Nyeste artikler