10.2 C
Randers
onsdag, december 25, 2024

Ikke nok opbakning til borgerforslag

Der var ikke tilstrækkelig opbakning til et borgerforslag, som skal forhindre dispensation fra Dyreværnsloven.

I juni sidste år vedtog et flertal i Folketinget, at Miljøministeriet fremover kan dispensere de kommende særlige naturnationalparker for nogle af reglerne i dyrevelfærdsloven, der blandt andet handler om de løbende tilsyn, der skal føres med dyrene.

Det fik hestedyrlæge Lotte Bøgedal fra Vejen til at skrive et opråb på Facebook.

For som dyrlæge, siger hun, kan hun ikke bare se til, mens staten får dispensation fra dyrevelfærdsloven.

»Det er ikke ret og rimeligt over for dyrene,« skrev Lotte Bøgedal.

Men ret eller rimeligt – dyrevelfærdsloven er blevet ændret, og nu venter 15 nye naturnationalparker, hvor både heste og kvæg sættes ud.

Det er særligt en ting, som Lotte Bøgedal hæfter sig ved.

Den ene er, at dyrene i parkerne ikke lovpligtigt vil skulle tilses en gang om dagen. Og når de tilses, vil de blive vurderet på bestandsniveau og ud fra en individuel vurdering.

»Et dyr skal tilses en gang dagligt. Den lov kan man ikke se bort fra, bare fordi det er nationalparker. Hvis man ikke kan tilse dyrene en gang dagligt, så må man lade være med at lukke dyrene ud i de her parker,« siger Lotte Bøgedal, der har mange års erfaring som dyrlæge for heste og frygter, at dyr vil kunne gå flere dage og lide nød uden at blive opdaget.

Frygten for at lidende dyr ikke opdages i tide, fik fire danskere til at stille et borgerforslag imod de dispensationsmuligheder fra dyrevelfærdsloven, der er givet til naturnationalparkerne.

I borgerforslaget står der:

”Dyrevelfærdsloven beskriver mindstebetingelserne for, at dyr ikke skal lide. En dispensation må derfor betyde, at man accepterer, at dyr lider. I beredskabsplanerne for parkerne kræves det godt nok, at der skrides ind, hvis de udsatte dyr lider. Men når man ikke har pligt til at kontrollere det enkelte dyr, men kan nøjes med at vurdere bestanden som helhed, og tilsynet ikke en gang skal ske jævnligt, så er der overhængende fare for, at et evt. lidende dyr ikke opdages i tide.”

Forslaget afsluttes med følgende:

”Derfor kræver vi, at Folketinget fjerner muligheden for dispensationer fra Dyrevelfærdsloven ifm. naturnationalparkerne og andre naturplejeprojekter.”

For at et borgerforslag kan behandles i Folketinget, skal det have mindst 50.000 underskrifter.

Indsamling af underskrifter til borgerforslaget sluttede den 17. september, men opnåede kun 19.026 underskrifter.

Politianmeldelser har ført til én sigtelse

På Molslaboratoriet som har været genstand for massiv kritik i forbindelse med rewilding, har Østjyllands Politi registreret hele 47 sager om mistrivsel af dyrene siden projektets start i 2016.

Men de mange henvendelser har ikke ført til tilsvarende mange sigtelser. Østjyllands Politi har én gang sigtet Molslaboratoriet.

Det skete i forbindelse med, at et gps-halsbånd på en hest var gledet, så det gnavede sig ind i halsen på hesten.

Relaterede artikler

Nyeste artikler