På den jødiske kirkegård i Randers, kunne man i nat se tændte stearinlys. Det var private borgere som holdt vagt for at forhindre hærværk.
Natten mellem den 9. til 10. november 1938 drog SS- og SA-tropper i civil sammen med aktivister fra Nazipartiet hærgende gennem de jødiske kvarterer. De ødelagde omkring 7500 forretninger og nedbrændte 267 synagoger. Næsten hundrede jøder blev dræbt under optøjerne, og flere tusinde blev mishandlet. Gestapo arresterede mellem 25-30.000 jødiske mænd som herefter blev sendt i kz-lejre.
Den 9. november 2019 på 81-årsdagen for krystalnatten, blev den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers udsat for omfattende hærværk, da 84 gravsten blev overmalet med grøn maling, flere sten blev væltet og et klistermærke i form af en jødisk davidsstjerne med teksten ”Jude” blev klistret på den ene gravsten. Samme nat blev der kastet maling mod en davidsstjerne, der er afbildet på en husfacade i Randers.
Tre dage efter blev de to mænd anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet i sagen.
For at beskytte gravene og forhindre en gentagelse af hærværket havde fire private borgere slået sig ned ved gravene på Østre Kirkegård.
I øsende regnvejr tog de opstilling fra klokken 19:30, og blev til klokken 4:30. Dog måtte en af vagterne forlade stedet på grund af andre aftaler.
»Vi sidder og pjatter og griner lidt, men vi er meget bevidste om, at der ligger mennesker begravet her, som skal have gravfred. Det har vi meget respekt for, og der er da også en eller anden højtidelig stemning her« siger Lisbeth fra Randers.
»For mig er det vigtigt at sige fra, når der sker noget uacceptabelt i samfundet,« understreger Hanna, som er kørt fra Skanderborg til Randers for at holde vagt.
Tom fra Ryomgård siger, at det er plat og dumt at begå hærværk på en kirkegård.
»Det vil vi ikke have,« betoner han, og tilføjer, at de også gerne vil sætte lys på problemet.
Alle tre påpeger, at det ikke har noget med religion at gøre, at det netop er en jødisk kirkegård.
»Vi ville have gjort det samme, uanset hvilken religion de begravede tilhører,« fremhæver Hanna.
Rigelig forplejning
De tre ville ikke gå ned på forplejning. Derfor havde de medbragt rigeligt med kaffe, the, slik m.v.
Desuden kom repræsentanter for organisationen ”Human Touch” forbi med varm kakao.
Vil ikke gribe ind
Lisbeth, Tom og Hanna er enige om, at hvis der skulle komme nogen forbi, som har onde hensigter, så vil de ikke selv gribe ind, men alarmere politiet.
»Alene med vores tilstedeværelse håber vi, at det afskrækker nogen for at lave hærværk,« siger Tom, og forklarer, at det ikke gør noget for dem, at de personer som påtænker at lave hærværk, ved at der er vagter på stedet.
Alle var til stede som private, og repræsenterer ingen organisationer eller foreninger.
To mænd dømt hærværk
Knapt et år efter hærværket blev to mænd dømt i sagen. En 28-årig mand fra Randers og en 39-årig mand fra Hobro.
Den 39-årige blev idømt et års ubetinget fængsel, mens den 28-årige mand først skulle mentalundersøges inden hans straf skulle udmåles.
Retten fandt det bevist, at det var den 39-årige, som var anstifteren bag hærværket, mens den 28-årige mand stod for at udføre det.