3.5 C
Randers
søndag, december 22, 2024

Kvindedagen i Langå/Randers lukker

Kvindedagen i Langå/Randers har holdt den sidste generalforsamling. På generalforsamlingen blev det besluttet at nedlægge foreningen. Foreningen har de seneste år haft svært ved at samle kræfterne til at drive foreningen. Derfor holder foreningen heller ikke noget arrangement d. 8. marts. 

Foreningen startede som Kvindedagen i Langå i 2009 på initiativ af Iben Sønderup, tidligere folketingskandidat og politiker i Randers Byråd. 

Det første arrangement i foreningen hed “Multietnisk kvindedag” og blev holdt d. 8. marts i Kulturhuset Langå. 

I årenes løb har Kvindedagen i Langå holdt en perlerække af arrangementer, i forbindelse med d. 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag. 

I mange år var Langå det eneste sted i Østjylland, hvor der den 8. marts blev arrangeret en offentlig begivenhed, bortset fra Kvindemuseet i Aarhus. 

Kvindedagen i Langå har sat fokus på vold mod kvinder med et oplæg fra lederen af Randers Krisecenter. Og foreningens dannelse blev startskuddet til en større indsamling til en fødeklinik i Bosnien, hvortil en større gruppe kvinder fra Langå rejste ned og overrakte en transportkuvøse og en masse børnetøj, tæpper og babydyner. 

Foto: News Netavis, Randers

Den 8. marts 2015 markerede man 100-året for kvindernes stemmeret med optog gennem Langå og tværpolitisk debat med kvindelige politikere fra 6 partier, bl.a. byrådsmedlem Louise Høeg (Venstre) og MF Maja Panduro (Socialdemokratiet). 

Ét år til 8. marts havde foreningen under overskriften “Kvinder på flugt” besøg af Sifa, som fortalte sin forunderlige historie om flugten fra Congo, om at miste alle sine børn og finde dem igen og dét at komme til Danmark. 

Kvindedagen har holdt “Kvinder i musik”-dag med fokus på piger og kvinder, der spiller musik. Der er blevet holdt salg af genbrugstøj, oplæg af kunstner Peninna Risgaard om Jehovas Vidners kvindeundertrykkende religion og kultur, radiobiograf om kropsbehåring ved journalist Josefine S. Rasmussen, foredrag om kvindens naturlige krop, foredrag om forfatteren Karin Michaëlis, og under coronanedlukningen holdt foreningen en livestreamet debat på Facebook under overskriften »Hvorfor sagde du ikke nej?«

Op til kommunalvalget i 2017 arrangerede foreningen både politikerdebat d. 8. marts og en tværpolitisk bustur gennem Randers Kommune i efteråret. Kampagnen, som havde deltagelse af 23 kvinder fra 7 politiske partier, resulterede i en markant fremgang af andelen af kvindelige politikere i Randers Byråd ved valget i 2017. 

I 2019 overtog Majken Vestergaard hvervet som forkvinde. Det år var der både debat imellem kvindelige politikere og powerkvindemesse.

Året efter var der fokus på kvindekroppen og oplæg om den lokalkendte forfatterinde Karin Michaelis.

Majken Vestergaard trådte kort efter af som leder af kvindedagen og overlod den til Iben Sønderup.

I foråret 2021 besluttede generalforsamlingen at skifte navn til Kvindedagen i Randers, med henblik på at udbrede sine arrangementer til flere steder i Randers Kommune (og ikke kun i Langå).

Sommeren 2021 holdt man et heksefrit bål-arrangement (alternativ Skt. Hans) på Randers Naturcenter. 

Det sidste offentlige arrangement, Kvindedagen i Randers holdt, var på Randers Bibliotek i forbindelse med valgkampen til byråd og regionsråd i 2021. 

Under overskriften “»Skal kvinders stemmer have en større plads i offentligheden?« talte journalist Chili Djurhuus (kendt fra DR-dokumentaren »Vi kommer og dræber dig!«) til et veloplagt publikum. Emnet var trusler mod kvinder, der blander sig i den offentlige debat. 

»På bestyrelsens vegne, og på vegne af de tidligere bestyrelsesmedlemmer og alle de frivillige i gennem årene, vil jeg gerne sende en stor tak til alle, der har bakket op, er kommet til arrangementerne og er gået ind i arbejdet omkring dem med engagement og ildhu. STOR TAK til jer alle,« siger Iben Sønderup, leder af Kvindedagen i Langå/Randers. 

Nu hvor det er slut, og du kan se tilbage, har det så været arbejdet værd? 

»Ja, absolut,« siger Iben Sønderup. »Den største konkrete “sejr” er nok den, at vi fik så stor en fremgang af kvinder i Randers Byråd i 2017. Dét resulterede bl.a. i at vi i Randers Kommune fik vedtaget en ligestillingspolitik, efter at vi blev så mange kvinder i byrådet,« tilføjer hun.

»Og så har vi også gjort en forskel med indsamlingen til fødeklinikken i Bosnien. Derudover har vi sat et tydeligt aftryk i den offentlige debat om ligestilling mellem mænd og kvinder. Og selv om det kan være svært at bevise at vi har flyttet noget, så har vi under alle omstændigheder bidraget konstruktivt i debatten,« påpeger Iben Sønderup. 

Men nu er det altså slut. Ligestillingsdagsordenen i Randers må fremover klare sig uden Kvindedagens forening. 

Relaterede artikler

Nyeste artikler