3.5 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Åbent hus i Kommandocentralen Randers

I toppen af Vestparken i Randers, ligger en godt skjult ”Hemmelighed”. Nemlig byens gamle Kommandocentral, som under den Kolde Krig, skulle være nervecenter for brand og redningsarbejdet udført af Civilforsvaret, hvis Randers skulle blive udsat for bombeangreb.

»Kommandocentralen er beliggende i en 250 m2 stor bunker, som var beskyttet mod gasangreb og radioaktiv stråling. Alle større byer, langt over hundrede, havde dengang en sådan en central. De er alle taget ud af aktiv tjeneste, og de fleste er enten fjernet eller fyldt op med sand,« fortæller Per Nielsen fra Randers Beredskabsmuseum og fortsætter:

»Nogle er dog bevaret, og bruges som vidnesbyrd om en tid, som vi troede var overstået. I disse dage ser vi jo en udvikling i Europa, som kan ligne begyndelsen til en ny Kold Krig.«

De frivillige Redningsfolk, under Beredskab & Sikkerhed, driver i dag kommandocentralen, som et beredskabshistorisk minde, hvor man ud over at holde bunkeren ved lige, viser frem hvordan arbejdet var tænkt udført. Selve udstyret bærer præg af tiden før den digitale tidsalder og farverne på væggene er præget af halvfjerdsernes farvevalg.

De fleste installationer fungerer, og i disse dage arbejder de frivillige redningsfolk blandt andet på at reetablere det gamle sireneudstyr, hvorfra man skulle varsle byens befolkning i tilfælde af angreb, Man vil kunne få information om den Kolde Krig, som var grundlaget for at man i 1954 byggede stedet.

»Efter en lang Coronapause, og lidt nyindretning, vil vi gerne have lov at vise Kommandocentralen Randers, frem for byens borgere,« siger Per Nielsen og slutter:

»Derfor holder vi Åbent hus, lørdag d. 16 april kl. 10-14-00. Vi har kun plads til 25 ad gangen, men med flydende udskiftning vil mange få mulighed for at se stedet. Der vil blive opkrævet en entre` på 30 kr. pr. person over 15 år. Man finder os på Vestre Bakkevej, lige over for Højgade.«

Er du forhindret, eller tænkte du det kunne være noget for din forening, vennekreds eller lignende, kan man kontakte Per Nielsen på beredskabshistorie@gmail.com.

Relaterede artikler

Nyeste artikler