-1.4 C
Randers
torsdag, november 30, 2023

Årets første harekillinger kommer nu

Bittesmå harekillinger der ligger helt alene, kan nemt se unaturligt ud for det menneskelige øje. Det resulterede i rekordmange henvendelser i 2021, til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager mange henvendelser fra folk, der tror at de har fundet en efterladt harekilling i nød. I 2021 modtog vagtcentralen 786 henvendelser omhandlende harekillinger. Det er en stigning på knap 14 % siden 2020, hvor der Vagtcentralen 1812 modtog 691 henvendelser.

Henvendelserne kommer ofte fra velmenende borgere, som har fundet harekillinger, der ligger alene. De fleste af disse harekillinger er dog ikke i nød, men derimod på egen pote helt fra fødslen.

»Når folk tager de små harekillinger med hjem for at hjælpe dem, så gør de en sund og tryg harekilling angst og stresset. Denne handling kan i yderste konsekvens slå harekillingen ihjel. Det er derfor meget vigtigt, at man lader dem være, hvis ikke de er skadede,« understreger Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Hvis harekillingen er tydeligt skadet eller syg, er det derimod vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

Færdes på egen pote fra fødslen af

Harekillinger er nogle af forårets første dyreunger, og allerede i starten af februar kan man få øje på dem i landskabet. Når ungerne kommer til verden, har de både pels og åbne øjne, og i løbet af få timer efter fødslen bevæger de sig omkring alene.

»Harekillinger gemmer sig i nærheden af deres fødested, i en radius på ofte over 100 meter. Helt fra begyndelsen er de helt selvstændige. En enlig harekilling er altså ikke i nød eller forældreløs, men gemmer sig bare eller er på vej hen til sin mor for at få mælk,« forklarer Michael Carlsen.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler:

● Lad harekillingerne være. Det er helt normalt, at de opholder sig alene.

● Hvis en harekilling er blevet hjembragt, så skal den hurtigt genudsættes på stedet, den blev fundet. Hvis du ikke kan finde præcis det sted, du fandt den, så bare så tæt på som muligt – harekillinger kan godt finde vej.

● Hvis harekillingen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning om håndtering af harekillingen.

Relaterede artikler

Nyeste artikler