5.2 C
Randers
søndag, december 22, 2024

Årsdagen for jernbanesabotagen i Langå markeres torsdag d. 17. november

I Langå værner man om den lokale historie. Det er efterhånden blevet en fast tradition for at markere årsdagen for modstandsbevægelsens sprængning af jernbanebroen over Gudenåen ved Langå i 1943 under besættelsen. 

I år finder markeringen af årsdagen sted torsdag den 17. november kl. 16.00 ved formidlingstavlen lige ved cykelbroen til Laurbjerg-stien, for enden af Skovkrogen. 

Hjemmeværnskompagni Hvidsten vil være til stede med fane. 

Der vil være tale af byrådsmedlem for Socialdemokratiet Langå og Omegn, Christian Engelbrecht Pedersen. Folketingskandidat Iben Sønderup synger for på to fællessange.

»Jeg er meget glad for, at vi har fået denne tradition med at markere årsdagen for jernbanesabotagen. For vores fælles historie vedrører os alle« siger Christian Engelbrecht Pedersen. 

Jernbanesabotagen i 1943 standsede al togdrift i to uger og blokerede for Nazi-Tysklands transport af tropper og materiel op gennem Jylland. Sprængstoffet blev leveret af Hvidstengruppen.

Markeringen af jernbanesabotagen d. 17. november afsluttes med fakkeltænding, og fakkeltoget går op gennem Langå by til mindestenen i Byparken.

Baggrund

Natten til den 18. november 1943 cyklede seks sabotører fra Randers til Langå, og mødestedet var plantagen.

De seks sabotører var adjunkt Kaj Hoff, den 20-årige violinist Ole Hovedskov, den 20-årige maskinist Sven Johannesen, den 27-årige bankassistent Oluf Kroer, kommunelærer Ejvind Jacobsen, og læge Jørgen Røjel.

Den tyske krigsret i Aarhus dømte senere Oluf Kroer og Sven Johannesen til døden. De blev sammen med Århus-sabotøren Georg Mørk Christensen henrettet den 2. december 1943 på Skæring Hede. Det blev den første massehenrettelse under besættelsen.

Anders W. Andersen, Oluf Kroer og Sven Johannesen blev fundet i Oksbøl. De blev begravet i Mindelunden på Nordre Kirkegård den 25. maj 1945.

Foto: Randers Stadsarkiv

Relaterede artikler

Nyeste artikler