-4 C
Randers
torsdag, november 21, 2024

Advarsel: Hold dig fra havnekanten, når du har drukket

I dag er det J-dag, og julebryggen frigives. November er også startskud for de mange julefrokoster og julefester, som bliver afholdt i de kommende måneder. Igen i år sætter By & Havn fokus på sikker adfærd langs havnen i de mørke nattetimer, når man har drukket, med et klart budskab: Hold dig fra havnekanten, når du har drukket – det er ikke en fest at falde i havnen.

Turen hjem fra klubben, caféen eller julefrokosten langs Københavns Havn med promiller i blodet kan ende galt. Hvert år falder folk i vandet, når de er påvirkede af alkohol, og i nogle tilfælde ender det desværre fatalt. Derfor relancerer By & Havn i dag en kampagne, der sætter fokus på sikkerhed og adfærd ved havnen med hovedbudskabet om at holde sig fra havnekanten, når man har drukket.

Årets kampagne bygger på samme kampagne fra 2023. Forskellige mænd med nissehuer danser eller cykler afsted langs Københavns Havn på vej hjem fra fest. Man ser kontrasten mellem højt humør, stor selvtillid og den fare, de udsætter sig selv for. Filmen slutter med et plask og en nissehue, der flyder i havnen og indikerer, at en af de tre mænd er faldet i vandet.

Kampagnen kommer primært til at leve på YouTube, Instagram, Facebook og Snapchat samt som annoncer på nyhedssites etc., men i år vil den også være synlig i gadebilledet i København, idet 39 skærme centralt placeret i bybilledet vil vise kampagnens budskaber.

Kom sikkert hjem-hjemmesiden

Der er naturligvis også en hjemmeside, som foruden at vise de forskellige film, giver gode råd til, hvad man skal gøre, hvis man enten selv falder i vandet eller hvis man ser nogen, der er faldet i vandet. Læs rådene nederst i dette nyhedsbrev.

Se video her:
Hold dig fra havnekanten, når du har drukket

FAKTA:

Den seneste nationale druknestatistik fra Trygfonden stammer fra 2022 og viser, at 13 døde ved drukning i danske havne i 2022. 93% af de druknede i perioden 2001-2022 var mænd, og i 55 % af de omkomne mænd i samme periode var påvirket af alkohol og/eller stoffer.

Hvad skal man gøre, hvis man falder i havnen?

● Kontroller din vejrtrækning
Din krop får et chok, når den rammer vandet. Det er derfor vigtigt, at du bevarer kontrollen over din vejrtrækning for at undgå hyperventilation. Hyperventilation forkorter nemlig den tid, du kan holde dig oven vande og kan i værste fald gøre dig bevidstløs.

● Råb efter hjælp
Når du har vejrtrækningen under kontrol, så råb efter hjælp, så højt, du kan. I beruset tilstand kan det være svært at få overblik, så skab kontakt med nogen, der kan guide dig i sikkerhed, kaste en redningskrans ud til dig og ringe efter hjælp. 

● Find noget at holde fast i
Kig først og fremmest efter en stige eller lignende, der kan hjælpe dig op af vandet. Stiger kan sidde på kajkanten eller for enden af en båd. Hvis det ikke lykkedes, så led efter noget, der kan hjælpe dig med at holde dig flydende, så du kan spare på dine kræfter, indtil hjælpen kommer.

Hvad skal man gøre, hvis man ser nogen falde i havnen?

● Hop ikke i vandet
Bliv på land, hvis du ser nogen, der er faldet i vandet. Du hjælper dem bedst ved ikke selv at have brug for hjælp. 

● Berolig personen
Skab kontakt til personen, og tal beroligende, så personen kan få styr på sin vejrtrækning – det er vigtigt i vandet.

● Råb og ring efter hjælp
Råb op efter flere hjælpere og ring 112. Selv hvis personen kommer sikkert op på land igen, er det vigtigt at blive tilset af professionelle.

● Få guidet personen i sikkerhed
Skab et hurtigt overblik over området, og led personen mod en stige, et reb eller noget, som de kan holde fast i for at holde sig flydende. Kast en redningskrans eller andet brugbart i nærheden.

Relaterede artikler

Nyeste artikler