2.9 C
Randers
søndag, februar 5, 2023

Amerikansk militær fragter køretøjer og soldater til Aarhus Havn

Amerikanske soldater og materiel vil i de kommende uger være synlige ved Aarhus Havn, når byen for første gang lægger havn til værtsnationsstøtte til USA.

I denne uge ankommer ca. 600 stk. militært materiel og køretøjer til Aarhus Havn med skibet ARC Independence. Dele af Aarhus Havn vil være lukket af, og der vil i perioden være amerikanske soldater i området omkring havnen til at bistå med den videre transport af materiellet.

Det er første gang, at USA vælger Aarhus til havn for værtsnationsstøtte til USA (Host Nation Support), når de mange køretøjer og containere skal transporteres videre til Østeuropa på grund af en planlagt rotation af amerikanske tropper.

Det amerikanske materiel skal efterfølgende fragtes videre til Østeuropa på landjorden på grund af en planlagt rotation af amerikanske tropper. Hjemmeværnet udfører i den forbindelse værtsnationsstøtte. Dels står Hjemmeværnet for al koordination med Politi og civile myndigheder og dels varetager Hjemmeværnet bevogtningen af det midlertidige militære område på land og på vandet uden for havnen.

Danmark er et knudepunkt, når oversøiske NATO-lande skal sende materiel og soldater til østersøregionen. Derfor står Forsvaret, Hjemmeværnet og en række civile aktører klar til at støtte, så det kan ske så smidigt som muligt.

USA har tidligere sendt materiel gennem Danmark i forbindelse med øvelsesaktivitet i Europa og senest i Esbjerg, hvor 44 amerikanske militærhelikoptere anløb med skib i august 2022.

Forsvaret gennemfører opgaven på Aarhus Havn med støtte fra blandt andre Østjyllands Politi, Aarhus Havn, Hjemmeværnet (Landsdelsregion Vest, Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland, Marinehjemmeværnet) og andre relevante myndigheder.

Læs mere om Host Nation Support her.

Læs mere om US Armys opgaver i forbindelse med Operation Atlantic Resolve

Relaterede artikler

Nyeste artikler