Mange mennesker har brug for, at deres arbejdsgivere tager særlig hensyn til deres autismediagnose eller fysiske eller psykiske handicap. Heldigvis ser flere arbejdsgivere værdien i at skabe en rummelig arbejdsplads. Det oplever Jobcenter Randers.
For 28-årige Andreas Schoeneburg fra Randers betyder det alt, at hans nye arbejdsgiver, IT-virksomheden Visma IMS, tager hensyn til hans autisme. På arbejdspladsen har han støjdæmpende høretelefoner, så han kan få ro fra udmattende støj, og han kan arbejde hjemme, når han har brug for det. Og som “neuroatypisk”, som mennesker med autisme også betegnes som, er hensynene nødvendige for, at Andreas trives på arbejdspladsen.
»Det er dejligt at mærke den imødekommenhed over for mig som ny medarbejder og autist. Jeg kan altid spørge om hjælp og bringe mine behov på banen. Det er helt vildt rart, at jeg ikke skal gemme noget væk, og at jeg kan være mig selv,« siger Andreas Schoeneburg, som nu arbejder som softwareudvikler på fuld tid.
Flere kandidater til de rummelige arbejdspladser
For Andreas’ arbejdsgiver er hans autisme ikke en udfordring.
»De specielle hensyn, Andreas har brug for, er ikke nogen hindring for, at han kan udføre arbejdet. Det gør også, at han har evne for at fokusere og have øje for detaljer, så autismen er også en fordel. Han trives med programmeringsopgaver, som nogle af hans kollegaer måske ser som kedelige. Og han er god til at stille spørgsmål, hvis noget ikke giver mening eller er for indforstået,« siger Peter Hvidgaard, udviklingschef i Visma IMS.
Virksomheden har flere medarbejdere ansat med handicap og neuroatypiske diagnoser, og for Visma IMS er rummeligheden vigtig.
»Vi har jævnlige én-til-én samtaler med alle vores medarbejdere, og med god kommunikation og planlægning kommer man langt. Vi bruger ikke meget ekstra tid på vores medarbejdere med særlige behov – vi sørger for, at alle på arbejdspladsen bliver taget godt imod, og det har altid været en prioritet, at det skal være rart at være her. Det er også vores erfaring, at det skaber loyale medarbejdere, som er glade for at tage på arbejde,« siger Peter Hvidgaard.
Samtidigt betyder rummeligheden, at Visma IMS opnår et bredere udvalg af ansøgere til deres ledige stillinger.
Indsats for jobsøgende med særlige behov
Andreas’ kontakt med sin nye arbejdsgiver kom først i stand, efter han fik særlig hjælp af Jobcenter Randers. Jobcenterforløbet Dine styrker i fokus hjælper nemlig jobsøgende med fysiske og psykiske handicap og folk med stress og neuroatypiske tilstande.
»Med Dine styrker i fokus hjælper vi jobsøgende, som har brug for en ekstra hånd til at få kontakt til virksomheder, som kunne være relevante for dem at arbejde i. En stor andel af jobsøgende har én eller flere diagnoser, så det her forløb giver rigtig god mening. Og det er flot at se, at flere virksomheder indretter arbejdspladsen til medarbejdere med særlige behov og ser deres kompetencer og styrker. Det betyder, at flere mennesker får adgang til arbejdsmarkedet,« siger Sofia Mikkelsen Danielsen, personlig jobformidler i Dine styrker i fokus.
Hjælp til at forstå jobsøgningen
På grund af sin autisme forstår Andreas Schoeneburg alting meget bogstaveligt. Det betød, at han havde svært ved at gennemskue hvilke jobopslag, han faktisk burde søge, før han fik hjælp af jobcenterforløbet.
»Jeg sendte en masse ansøgninger og fik en masse afslag. Jeg blev stillet krav, som giver mening for neurotypiske mennesker, men som ikke gav mening for mig. Det var ineffektivt, og efter jeg fik Sofia som kontaktperson, fik jeg hjælp til at analysere jobopslagene, og jeg fandt ud af, at jeg kunne søge en masse stillinger, hvor jeg ikke opfyldte alle krav helt præcist. Hun hjalp mig med at søge softwarestillinger frem for eksempelvis rengøringsjobs,« siger Andreas Schoeneburg.
»Sofia lærte mig at kende som person og hvordan jeg fungerer, fordi hun har den åbenhed, der skal til for at være i kontakt med en neuroatypisk person. Man kommer længere med at tale åbent om de svagheder og styrker, folk med autisme har, så man kan sætte dem i spil. Hjælpen fra Sofia har været gigantisk og kan ikke beskrives, og jeg ville ikke være i job i dag, hvis det ikke var for hende,« siger Andreas Schoeneburg.