Mange borgere i Randers by er generet af ynglende råger, og det skal der gøres noget ved. Derfor har miljø- og teknik samt sundheds, idræts- og kulturudvalget vedtaget en ny handleplan, der gør bekæmpelsen af de bynære rågekolonier mere målrettet og systematisk.
»Hvis man er nabo til en koloni af ynglende råger ved man, at de larmer, og desværre er rigtig mange borgere i Randers by voldsomt generet af det. Gennem årene er der forsøgt forskellige metoder for at regulere kolonierne, og nu sætter vi reguleringen mere i system med en kombineret indsats, der over en fireårig periode skal mindske støjgenerne mest muligt,« siger Frank Nørgaard, der er formand for miljø- og teknikudvalget.
I Randers Kommune er der bynære rågekolonier flere steder og reguleringen vil i de kommende fire år ske med forskellige metoder alt efter koloniens størrelse og placering. De største kolonier tættest på beboelse ligger på Skovbakken, i Vestparken og Gethers Anlæg. Her vil der fremover ske regulering af voksne råger og rågerunger uden for reden. Reder tæt på beboelse vil desuden blive fjernet.
Naboer og lokale foreninger er vigtige skræmmepartnere
Reguleringen af råger sker i et tæt samarbejde med frivillige jægere fra lokale jagtforeninger. Men også naboer, lokale borgere og beboerforeninger spiller en væsentlig rolle i at skræmme rågerne væk. Ved dagligt at forstyrre rågerne i en periode først på foråret, kan de nemlig skræmmes bort, og derfor går en del af indsatsen ud på at lave frivillige vagtplaner for bortskræmning.
Også ved Fiskergården, Oustmølle Skolen og i Doktorparken er der rågekolonier. Og her vil det netop være skræmmemetoderne, der kommer i brug sammen med regulering af ungerne.
»Rågerne er generende for mennesker, men kolonierne påvirker også det eksisterende dyreliv negativt. I Randers har vi flere naturskønne byparker og grønne områder, hvor fugle og andre dyr ikke skal presses væk af rågerne. Derfor er det vigtigt at regulere bestanden,« siger Louise Høeg, der er formand for sundheds-, idræts- og kulturudvalget.
Ud over at mennesker kan skræmme og forstyrre rågerne, er det også muligt med elektronisk lydgivning. På steder hvor denne metode kommer i brug, vil det ske i dialog med beboere for at sikre, at lydgiverne har den ønskede effekt.
Råger er fredet
Rågen er fredet som spurvefugl iht. EU-fuglebeskyttelsesdirektivet, men efter den danske lovgivning kan man søge om forårsregulering af ungerne hos Naturstyrelsen. Derfor er det muligt for Randers Kommune at regulere bestanden på kommunale arealer af hensyn til menneskers sundhed.
Regulering af rågeunger uden for reden må ske i perioden 1. maj – 15. juni, mens reguleringen af voksne råger sker fra 15. januar til 15. marts. Nedskæring af reder finder sted fra 1. august til 31. januar.
FAKTA
Rågeregulering efter handleplanen for perioden 2025-2028:
Der iværksættes en zone opdelt reguleringsindsats over en fireårig periode 2025-2028.
Indsatsen opdeles i tre zoner i relationen til koloniernes størrelse og befolkningstæthed omkring kolonierne. Der arbejdes med fem mulige reguleringsindgreb. Dette er henholdsvis: regulering af rågeunger, regulering af voksne fugle, nedtagning af reder, bortskræmning ved menneskelig aktivitet og bortskræmning ved elektronisk lydgivning.
ZONE 1
Store kolonier beliggende i de tætteste beboede områder i Randers By. Zone 1 omfatter kolonierne på Skovbakken, Vestparken og Gethers Anlæg. Her er behovet for regulering og for at bortskræmme størst.
Indsatsen i Zone 1 er regulering af rågeunger, regulering af voksne, nedskæring af reder, samt bortskræmme ved lydgiver og menneskelig aktivitet.
ZONE 2
Kolonier i byens randområder, forstæder og lavt liggende bebyggelse. Zone 2 omfatter pt. Fiskergården, Doktorparken og Oustmølle Skolen. Indsatsen er primært regulering af unger, bortskræmme ved menneskelig aktivitet og evt. regulering af voksne fugle.
ZONE 3
Denne kategori omfatter mindre og nye kolonier, som eksempelvis periodisk opstår i en mindre beplantning læbælte eller lignende. Zone 3 kolonier kan forekomme overalt i Randers Kommune. En hurtig indsats kan få rågerne til at opgive deres etableringsforsøg. Det vurderes i hvert tilfælde hvilke indsatser der vil have den bedst mulige effekt. Eksempel på zone 3 kolonier er Haslund, Romalt, Paderup, Langå, Borup, Hornbæk.