5.3 C
Randers
fredag, marts 29, 2024

Beskæftigelsesindsats lanceres netop nu: Tillid til mennesker og fokus på resultater

Seks af landet største kommuner, København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers lancerer netop nu sammen med Tænketanken Mandag Morgen et stærkt udspil til fremtidens beskæftigelsesindsats. Det sker for at sikre, at den kommende reform af området bliver så stærk som mulig.

Der er blevet arbejdet på højtryk i tæt på to måneder med at definere, hvordan man bygger fremtidens indsats for at flest kommer i job. Et arbejde Randers Kommune har deltaget i. Landet over har kommunerne og jobcentrene i årevis spillet en afgørende rolle i indsatsen for at flest mulige kommer i job.

Sammen med Tænketanken Mandag Morgen og eksterne eksperter er seks af landets største kommuner derfor dykket dybt ned i tal, cases, love og regler for indsatsen som den er i dag. Der er blevet analyseret, hvad der er de største forhindringer for sundt og stærkt arbejdsmarked, og ikke mindst arbejdet med, hvor de største muligheder er for en ny og bedre beskæftigelsesindsats.

Det er blevet til syv principper. De bliver netop nu præsenteret for beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, formand for regeringens Reformkommision, topembedsmænd og landspolitikere i København.

»Vi præsenterer syv stærke principper for fremtidens indsats. Det er jeg virkelig stolt af. Der er gjort et kæmpestort og meget grundigt forarbejde. Det viser, at os, der er tættest på borgerne og virksomhederne, vi tager opgaven med at skabe en stærkere beskæftigelsesindsats meget alvorligt. Det er afgørende, at der bliver lyttet til det her udspil. For det er kommunerne, der på trods af en uhyggelig mængde regler og krav, faktisk er europamestre i at hjælpe ledige i job. Og ikke mindst, så vil det her udspil kunne gøre en markant og positiv forskel for de mennesker, der møder jobcentrene og hele beskæftigelsesområdet,« siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune, og fortsætter:

»Det er et opgør med fordummende regler og procedurer, der binder både jobcentre, kommuner og de mennesker det handler om – regler og krav til processer som har gjort indsatsen næsten uforståelig og til tider helt umenneskelig.«

Han takker derfor arbejdsmarkedsforvaltningen i Randers Kommune for at være gået ind i arbejdet med det fælles udspil med stort engagement.

Ingen af os ønsker at se eksempler på borgere, der trækkes gennem samtaler, når det ikke giver mening.

Bo Vestergaard

For Bo Vestergaard, formand for kommunens Beskæftigelsesudvalg, har det været en væsentlig og vigtig proces

»Vores mål i arbejdet har været at skabe nogle principper for at bygge et nyt beskæftigelsessystem, der fungerer for mennesker. Væk med rigide regler og ligegyldige møder. Giv i stedet frihed til dygtige medarbejdere, der kan hjælpe mennesker videre i arbejde. Grundlæggende handler det her om, at vi værner om det, vi er gode til i jobcentrene og på beskæftigelsesområdet,« siger Bo Vestergaard og fortsætter:

»Ingen af os ønsker at se eksempler på borgere, der trækkes gennem samtaler, når det ikke giver mening. Samtidig er det afgørende, at alle så vidt overhovedet muligt har en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det ved vi, at vi er gode til. Vi ved at mennesker gerne vil. Vi kan skabe resultater, hvis vi tager afsæt i dem det handler om, og vi slipper kompetencerne fri. Tænk hvis vi kunne bruge den tid, vi i dag bruger på at indkalde til møder, fordi loven siger, at vi skal, til i stedet at mødes med mennesker om deres bedste vej videre.«

De syv principper for seks-byernes udspil:

● Et effektivt beskæftigelsessystem som understøtter et velfungerende arbejdsmarked, hvor virksomhederne og ledige nemt kan få hjælp

● En frisætning af kommunerne – mål på resultater og sæt kommuner fri fra proces- og registreringskrav. Der skal være metodefrihed.

● Forenkling – færre målgrupper for indsatserne og færre krav og regler for de enkelte målgrupper. På den måde bliver kompleksiteten mindre og midlertidige ydelser forbliver midlertidige

Se resumé og uddybning af principper i udspillet her 

Se katalog her 

Se fakta og cases der beskriver de mange proceskrav i dag her

Det er cases der viser, hvordan ulogiske regler og krav fører til dårlige forløb.

Relaterede artikler

Nyeste artikler