14.8 C
Randers
mandag, september 16, 2024

Besparelser: Værestedet Lakridsen lukker

Der var gaver, fest og glæde da det kreative værested Lakridsen blev indviet i Søren Møllers Gade 28 i Randers i 2012.

Lakridsen blev hurtigt et populært tiltag i Randers, og blev et samlingspunkt for kreative sjæle i hele Randers Kommune. Det blev en oase for mennesker med psykiske og sociale udfordringer. Alle årene har Jobcenter Randers udlånt en medarbejder til stedet, som ellers har været frivilligt drevet, ligesom jobcentret har betalt huslejen.

Men nu er det slut på grund af besparelser i Randers Kommune.

Værestedet har sin sidste åbningsdag i dag, og det gør ondt på både brugerne og de frivillige.

Da meddelelsen om lukningen blev overbragt af chefen for Jobcentret, oplæste Linette, som er psykisk sårbar og én af de trofaste brugere et brev, hun havde skrevet:

I den tid Lakridsen har eksisteret, har jeg set mange komme ind ad døren.  Jeg har ofte genkendt det blik, som man kan få, når ens selvværd er blevet ædt op af livets modstand, jeg har set hvordan mennesker har rejst sig, har genvundet noget af deres selvværd og har fået livskvalitet og lidt overskud tilbage. Jeg har ofte set de selvsamme mennesker sidde parat til at hjælpe den næste, som måtte kom ind af døren – med det blik, fordi de ved hvor pinefuldt det er at være i den tilstand og fordi de ved at sammenværd og det at blive set på, med omsorgsfulde blikke, lindre.

Lakridsen er et sted hvor man bliver fejret med flag og boller når man har fødselsdag.

Lakridsen er et sted hvor nogle bekymrer sig, hvis du har været fraværende længere end du plejer.

Lakridsen er et sted som forebygger ensomhed og opbygger fællesskab.

Lakridsen er et sted hvor man kan skabe ting med sine hænder, udvikle kompetencer og selvværd.

Lakridsen er et sted, som indeholder meget mere end jeg formår at beskrive.

Der er som sagt mange grunde til at man går ind af Lakridsens dør, men jeg tror at fælles for alle, brugere som frivillige, er, at vi som mennesker har brug for at blive set, at føle at vi har en funktion, at vi er noget for andre, at vi er et sted i andres hjerter og de er i vores.

Noget af det som jeg har sværest ved, er at bede om hjælp og lige nu har jeg sat mig i en position som er meget ubehagelig for mig, for jeg har brug for din hjælp – vi har brug for din hjælp. 

Jeg beder dig, med alt jeg har i mig, om at give alt hvad du har i dig og hjælp os med at finde den rette hylde at bo på i den kommune,  som du arbejder for.

En anden bruger, der gerne vil være anonym, og som har været sygemeldt i 3 år med stress, depression og angst. Hendes jobkonsulent og sagsbehandler anbefalede at opsøge Lakridsen.

»Jeg startede på værestedet i februar 2023 og skulle komme 2 timer om ugen. Jeg havde først voldsomt svært ved og tage derud og komme ind ad døren. Første gang kom jeg lige indenfor, og blev mødt med smil og alle bød mig velkommen,« fortæller hun, og fastslår, at det er et sted, hvor man altid føler sig velkommen, uanset hvem man er.

Det gør kvinden nervøs og bange for at blive ensom og isoleret, når hun ikke længere kan komme på Lakridsen.

»Selvom jeg er gift og har 2 voksne børn, så er det dejligt at møde ligestillede mennesker. Her føler jeg mig ikke forkert, hvilket jeg godt kan gøre mange andre steder. Min mand kan også mærke at jeg kommer glad og inspireret hjem fra Lakridsen, og det giver en endnu bedre og positiv stemning der hjemme,« forklarer hun.

»Lakridsen er guld værd,« understreger kvinden.

En anden kvinde, som også ønsker at være anonym, har store udgifter til medicin mod ADD, social angst og en CRPS-diagnose at kæmpe med.

Hun frygter, at medicinudgifterne vil stige, når Lakridsen lukker, fordi værestedet er med til at stabilisere hende psykisk.

Derfor er hun overbevist om, at lukningen vil medføre yderligere offentlige udgifter til læger, psykologer og andre steder i sundhedsvæsnet. Samtidig mener hun, at der er en stor risiko for, at der vil komme mange følgesygdomme som følge af bl.a. ensomhed, mistrivsel og misbrug.

»I Lakridsen føler jeg mig velkommen og værdsat. Det er det eneste sted, hvor jeg kan være med mine evner, såvel som mine fejl og mangler, men også hvor jeg lære og vokse og hvor mine resurser bliver værdsat,« fremhæver kvinden.

Lakridsen er guld værd

anonym

En anden kvinde, der også ønsker at være anonym, og som er frivillig og selv bruger af Lakridsen forklarer, at værestedet er et godt alternativ til de øvrige væresteder som også rummer borger med misbrugsproblemer.

Hun fortæller at der i periode 2022-2023 har været 41 personer i praktik. 17 har fået tilkendt førtidspension. 1 har fået tilkendt fleksjob, mens andre har fået tilkendt ressourceforløb. 8 til andre forløb, og 9 er i praktik.

Det bekymrer også kvinden, at Lakridsen lukker. »Her bliver borgerne hørt og anerkendt uanset årsag til at komme her,« påpeger hun.

»Vi har kontaktet flere organisationer og offentlige myndigheder og bedt dem stå frem i pressen og berette, hvad Lakridsen betyder for deres borgere. Foreløbigt har vi fået positive tilbagemeldinger fra Depressionsforeningen, ADHD-foreningen Region Midt og Landsforeningen Autisme,« fortæller hun, og  forventer flere reaktioner fra andre organisationer.

Værestedet erstattede beskæftigelsesprojektet Tekstilværkstedet, som igennem 30 år havde haft kommunal opbakning.

News Netavis afventer reaktioner fra politikere i Randers Kommune.

Relaterede artikler

Nyeste artikler