Mandag d. 1. august 2022 åbner et dagtilbud for ukrainske børn i landsbyen Fårup nord for Randers. Her er fokus på tryghed, gode legemiljøer og forældredeltagelse, så både børn og forældre får en god start på hverdagslivet i Danmark. Daginstitutionen har fået navnet “Børnenes Hus”.
Et væld af kasser med legetøj, store poser med ting til sandkassen og en masse fine brugte og nye møbler til indretning. Der bliver arbejdet på højtryk i Fårup Børnehaves forhenværende lokaler, der nu skal indrettes til ukrainske børn i Randers Kommune. Bygningen har stået tom, siden Fårups skole, SFO og børnehave blev samlet under samme tag i 2020, og nu bliver der gjort klar til åbent hus for ukrainske børn og deres forældre d. 29. juni 2022.
»Det vigtigste er, at vi får skabt nogle gode legemiljøer for børnene. Legen er bærende, når man skal udforske nyt og bearbejde oplevelser, og det har alle børn brug for. Vi har fået rigtig meget legetøj og ting til indretning fra andre institutioner i Randers Kommune, så det er kun få nye ting, vi har været nødt til at købe,« siger Jette Elkjær, der bliver pædagogisk leder af Børnenes Hus i Fårup.
Under normale omstændigheder bliver børn fra andre lande integreret direkte i allerede eksisterende daginstitutioner i Randers Kommune. Men på grund af et generelt pres på dagtilbudsområdet er Børnenes Hus etableret som en midlertidig løsning, så længe behovet er der. På nuværende tidspunkt er 16 børn indskrevet i dagtilbud i Randers Kommune og 11 står på venteliste.
Duften af nybagt brød og trygge relationer
Randers Kommune har hentet inspiration til rammerne i daginstitutionen for ukrainske børn fra et lignende tilbud i Aalborg Kommune med en masse gode erfaringer.
»De bager blandt andet brød hver dag, fordi duften af nybagt brød kan have en beroligende effekt og er forbundet med noget positivt for de fleste, og vi har tænkt os at gøre det samme i Børnenes Hus,« fortæller Anna Plovbøl Pedersen, leder af Børnefagligt Udviklingscenter i Randers Kommune, og fortsætter:
»Vi arbejder med tryghed på mange forskellige planer. Børnene kommer til at møde en helt anden kultur, end den de kommer fra. I Danmark gør vi for eksempel rigtig meget ud af udeleg i næsten al slags vejr, og ukrainske børn ejer hverken regntøj eller gummistøvler. Så vi skal finde en god balance i forhold til, hvad de er vant til, og hvordan vi introducerer dem for institutionslivet i Danmark. Vigtigst af alt er at de oplever tryghed og får en god børnedag med leg og nærværende voksne.«
Ud over det danske personale er der ansat en pædagogisk medarbejder fra Ukraine, der allerede er ansat og begyndt at arbejde i en lokal daginstitution. Børnene bliver kørt til daginstitutionen i Fårup og afleveret ved deres bopæl igen. Forældrene har mulighed for at køre med og aflevere børnene i den første tid.