10.8 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Danmarks seks største byer til regeringen: Her kan der spares en milliard på jobcentrene

Det står i regeringsgrundlaget, at der skal spares 3 milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen i landets 98 kommuner. Nu kommer Danmarks seks største byer med deres fælles bud på, hvor der kan spares en milliard.

Regeringen peger i sit regeringsgrundlag på, at jobcentrene skal lukkes, og at der skal spares 3 milliarder kroner.

I landets seks største byer, København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers, er man enige i, at der kan spares penge. På trods af, at Danmark har et stærkt beskæftigelsessystem, som er bedst i EU til at få folk i arbejde.

De seks kommuner mener også, at kommunerne fortsat skal spille en væsentlig og afgørende rolle inden for beskæftigelsesindsatsen. Selvom beskæftigelsessystemet trænger til en forenkling, vurderer de ikke, at der kan laves besparelser i det omfang, regeringen ønsker, uden det vil få betydning for servicen for både borgere og virksomheder.

Men gennem otte helt konkrete forslag til lovændringer, primært ved at forenkle og afbureaukratisere, kan der i kommunerne og staten spares lige knap 1 milliard kroner. De seks kommuners samlede anbefalinger lyder:

1. Reducer de nuværende 13 målgrupper i beskæftigelsessystemet til fem.
Besparelse: ca. 130 mio. kroner.

2. Ophæv kravene til omfanget af samtaler og tilbud til ledige.
Besparelse: ca. 220 mio. kroner.

3. Fjern kravene til afholdelse af rehabiliteringsteammøder, herunder krav om lægeattest. Besparelse: ca. 190 mio. kroner.

4. Slet opgaven med at oplyse ledige om ret og pligt ved første samtale i jobcentret.
Besparelse: ca. 40 mio. kroner.

5. Nedlæg seniorjobordningen.
Besparelse: 220 mio. kroner.

6. Formindsk statens ansvar og opgaver i beskæftigelsesindsatsen i samme omfang som kommunernes (ca. 25%).
Besparelse: ca. 80 mio. kroner.

7. Afskaf tilbuddet om 6 ugers jobrettet uddannelse.
Besparelse: ca. 70 mio. kroner.

8. Lad medarbejder og virksomhed klare enkle sygemeldingsforløb selv.
Besparelse: ca. 30 mio. kroner.

Bo Vestergaard (C), formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune: »Det er muligt for os i kommunerne både at holde fast i en indsats, som skaber resultater og samtidig reducere omkostningerne med ca. 1 mia. kr. o

Det skal gøres enklere at være borger i Jobcenteret

Formand for beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune, Bo Vestergaard siger, at forudsætningen er, at regering og Folketing er villig til at gøre det enklere at være borger i Jobcenteret, og at borgerne ikke længere behøver at blive belært om ret og pligt.

»Holder man fast i at ville finde 2 eller 3 mia. kr. på beskæftigelsesområdet, så skal der skæres dybt i indsatsen for beskæftigelse. Det medfører en stor risiko for den ledige og kan blive dyrt for samfundet,« siger Bo Vestergaard.

Relaterede artikler

Nyeste artikler