Afskaffelse af Store bededag indgår ikke i aftalen mellem Dansk Industri og CO-industri .
Efter flere ugers forhandlinger mellem arbejdsgivere og fagbevægelsen er der i dag blevet givet håndslag på en aftale for industrien.
»Det har nærmest været en jægersoldatsøvelse at komme i mål,« lød det fra Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri.
Overenskomstaftalen kommer til at løbe over de næste to år. Det betyder, der skal forrhandles en ny overenskomst igen i 2025.
Den kontroversielle afskaffes af Store bededag indgik ikke aftalen. Formand for CO-industri, Claus Jensen sagde på et pressemøde, at det blev et tema, som vælgerne må tage med politikerne til næste folketingsvalg.
I den nye aftale er man endt med en lønstigning på 9 kroner på mindstelønnen.
De er derudover blevet enige om at ændre i fordelingen på pensionen. Det betyder, at arbejdsgiverne fremover giver 10 procent og medarbejderne giver to procent.
I dag betaler arbejdsgiveren otte procent og medarbejderen fire procent.
På den måde giver det medarbejderne to procent mere af løn til pungen fremfor til pensionsopsparingen.
Fra nytår vil der blive indbetalt ni procent på den såkaldte fritvalgskonto fremfor de nuværende 7 procent.
Søndag er Dansk Industri og CO-industri blevet enige om nye overenskomster på industriens område. Det oplyser CO-industri i en pressemeddelelse.
Forhandlerne præsenterer indholdet af de nye overenskomster på et pressemøde i Industriens Hus på Rådhuspladsen i eftermiddag klokken
Der er tale om en overenskomst, der løber over to år frem til 2025, og som omfatter 230.000 ansatte i industrien.
Det er den første aftale, der er indgået under forhandlingerne om nye overenskomster for 600.000 privatansatte. Industriens forlig er et såkaldt gennembrudsforlig. Det lægger rammerne for, hvad de øvrige lønmodtagere kan forvente for eksempel af lønstigninger. Overenskomsterne udløber med udgangen af februar, så der er relativt kort tid til at få forhandlet de flere hundrede overenskomster på plads.