7 C
Randers
onsdag, april 24, 2024

Dansk lægehjælp til krigens dyr i Polen

Dyrenes Beskyttelse sender veterinær førstehjælp til Polen, hvor mennesker og dyr strømmer over grænsen på flugt fra krigen i Ukraine. Foreningen etablerer en akut dyreklinik ved grænsen, hvor krigens dyr kan få behandling og sundhedstjek.

Millioner af mennesker, primært kvinder og børn, er flygtet ud af Ukraine efter Ruslands invasion af landet. De flygter med det kæreste, de har, og for en del gælder det også familiens kæledyr. Samtidig evakueres efterladte hunde og katte uledsaget ud af landet fra overfyldte internater. Disse krigens dyr kræver særlig nødhjælp, som Dyrenes Beskyttelse nu tilbyder ved den travleste grænseovergang i Polen. 

»Mennesker såvel som dyr er uskyldige ofre i en meningsløs konflikt. Vi stiller vores ekspertise og ressourcer til rådighed for krigens dyr, hvor det kan lade sig gøre. En del af indsatsen bliver at hjælpe med hurtig dyrlægehjælp til de ukrainske familiedyr ved den polske grænse,« siger Britta Riis, der er direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Helt konkret hjælper Dyrenes Beskyttelse dyrene på et modtagecenter for evakuerede dyr i den polske grænseby Medyka. Dyrlæge Regitze Andersen startede arbejdet mandag og sørger for behandling og sundhedstjek af dyrene.

»Med så mange dyr på relativt lidt plads spredes infektionssygdomme såsom katteinfluenza og parvovirus mellem dyrene hurtigt. Samtidigt er dyrene ofte underernærede, når de kommer til internatet, så der brug for vores hjælp,« siger Regitze Andersen, der tidligere har arbejdet med dyreredning i Thailand, Indien og Puerto Rico.

Mange herreløse dyr evakueres

Kæledyr kommer med flygtninge ud af Ukraine. Men Dyrenes Beskyttelse vurderer, at der ind til nu er evakueret mindst lige så mange herreløse hunde og katte over grænsen til Polen. Det er kæledyr, der er efterladt af ejere på flugt og i nogle tilfælde tidligere gadehunde.

En stor del af dyrene, der kommer over grænsen ved Medyka, ender på modtagecenter, hvor Dyrenes Beskyttelse slår klinikken op. Så sent som mandag kom cirka 50 katte fra et internat i nærheden af Kiyv. 

Internatet drives af den polske afdeling af dyreværnsorganisationen Centaurus, der egentlig specialiserer sig i at redde heste fra slagtning. Dyrenes Beskyttelse har allerede hjulpet Centaurus med blandt andet opvarmede containere til dyrene, udstyr og desinficerende midler til at holde bure og omgivelser rene.

»Der tilbydes allerede dyrlægehjælp til familiedyrene, lige når de kommer over grænsen. Men der er behov for mere løbende hjælp til dyrene, som evakueres og holdes i karantæne ved grænsen,« siger Britta Riis.

Efter par uger med kaotiske forhold har de polske veterinærmyndigheder sat mere styr på evakueringen af dyr ud af Ukraine. Alle herreløse hunde og katte vaccineres mod rabies af embedslægen, og internaterne har fået påbud om ikke at tage flere dyr ind, end de kan rumme i den obligatoriske karantæne efter vaccinationen. Det glæder Dyrenes Beskyttelse.

»Vi vil koordinere vores hjælp med de polske myndigheder. Samtidig er det vigtigt, at der ikke hentes gadehunde fra det vestlige Ukraine, som vil lide under en lang internering og mislykkede forsøg på bortadoption som kæledyr,« siger Britta Riis. 

Orlogskaptajn styrer indsatsen

Dyrenes Beskyttelses samler ind blandt danske dyrevenner til indsatsen for krigens dyr i Ukraine, nabolandene og herhjemme. Hjælpen begrænser sig ikke kun til dyrlægehjælp, og foreningen vil også godt hjælpe ved andre grænseovergange, hvis der er behov for det. Organiseringen af Dyrenes Beskyttelses indsats ved Ukraines grænser er lagt i hænderne på tidligere orlogskaptajn Bjarno Sørensen.

»Jeg er ikke en større dyreven end så mange andre, men jeg tror, at min erfaring kan komme dyrene til gavn. Derfor stiller jeg op,« siger Bjarno Sørensen, som tidligere været udsendt i krigszoner og arbejdet i den nationale operative stab.

Dyrenes Beskyttelse arbejder også – gennem den europæiske sammenslutning for dyrevelfærdsorganisationer Eurogroup for Animals – på at yde yderligere hjælp til kæledyr, husdyr og vilde dyr i zoologiske haver, der strander i krigen.

»Europa er i krig, og det er et fælles ansvar, at alle løfter, hvor de kan. Selv den mindste indsats kan få stor betydning. Alle dyr, også krigens dyr, har krav på god dyrevelfærd i form af sundhed, foder og selvfølgelig omsorg. Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre dette for flest mulige dyr,« understreger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Relaterede artikler

Nyeste artikler